writehi(s)story Passie voor schrijven
home   wat is writehi(s)story?   bladeren   uitgeven   gezamenlijke publicaties   boekenwinkel   manuscriptanalyse   inschrijven   contact   
top 10   wedstrijden   forum   hulp   
 
naam:  
pass:  


wachtwoord vergeten?
 
 

Volg ons op facebook

Ga naar chat

< terug

Betere leesbaarheid

De inbraak

door Mephistopheles

Met zachte, katachtige voetstappen manoeuvreerde het louche tweetal zich doorheen de geruisloze stilte van de woonwijk. Het was nacht. De maan stond als een keizerlijke zegel in de lucht gedrukt en de weelderige sterrenzee aan het hemelgewelf glinsterde met de glans en rijkdom van een pas geslepen diamant. Het was een beeldige plaat. Een soezerige ansichtkaart vol dromen en snuisterijen dat zich als een ongerept maagdenvlies op de rand van een veel grotere en gemenere stad bevond. Een bijna sprookjesachtige randgemeente, vol imposante woningen en villa's die vaak afgewerkt waren met een hautaine, Victoriaanse tint; aanlokkelijke schatkisten die niet zelden de gretige roofzucht van inbrekers aanwakkerde…

Hubert wist uit ervaring dat hij snel moest zijn. Hij had genoeg sukkels beroofd om te weten dat een geslaagde inbraak gefundeerd was op timing en waakzaamheid. Er mocht dan geen kat te bespeuren zijn op dit late uur, dergelijke dingen waren onderhevig aan verandering. Een klus moest snel gebeuren. Met deze gedachte in z'n achterhoofd ontgrendelde hij het deurslot van een prachtig landhuis dat hij enkele dagen geleden als doelwit gekozen had terwijl z'n partner en mededinger Rupert z'n zelfgeproclameerde arendsogen de vrije loop liet om eventuele gevaren die op de loer lagen tijdig op te merken.

Nadat het slot beroepsmatig op zorgvuldige wijze ontgrendeld was betraden de twee dieven de woonst die rijkelijk versierd was met katholieke prullaria gaande van kruisbeelden tot religieuze schilderijen.
'Verdomme nog aan toe', brieste Rupert zachtjes, 'we zijn bij een stel hostievreters terecht gekomen. Denk je dat die oude daarboven ons zal neerbliksemen als we de boel leegroven?'
'Geen schijn van kans', antwoordde Hubert, 'die idioot ligt al eeuwen in winterslaap. Kom op, aan de slag!'
Zonder verder nog een woord te zeggen doorzocht het tweetal allerlei kasten en lades in de hoop een waardevolle buit te verschalken. Na enkele minuten echter, schrokken ze zich beiden een bult toen ze een krakerige, scherpe stem hoorden.

'Jezus ziet jullie', zei de bizarre stem 'Jezus ziet jullie!'
Hubert voelde z'n ademhaling stollen in z'n keelgat. Iemand had hen betrapt. Dit kon toch niet waar zijn. Instinctmatig liet hij z'n ogen door de ruimte dwarrelen in een poging de bron van het gesprokene te ontwarren.
'Het is een papegaai', zei Hubert opgelucht terwijl hij een groene vogel aanwees die iets verderop stond. 'Hebben wij even mazzel. We moeten wel opschieten. Als die vogel z'n kop niet houdt dan gaan ze hem horen en dan hebben we problemen.'
En hij had gelijk. Terwijl de dieven naarstig verder zochten naar eventuele rijkdommen weerklonk de stem van de papegaai als schuurpapier doorheen de woonkamer.
'Jezus ziet jullie! Jezus ziet Jullie!'
'Verdomme ik snij die rotvogel z'n kop eraf als ie zo dadelijk z'n klep niet houdt.'
'Jezus ziet jullie! Jezus ziet jullie!'
'Haast je Rupert', zei Hubert tegen z'n partner, 'die gaat niet meer zwijgen. Steek die juwelen die je gevonden hebt weg. We moeten ervandoor.'
'Jezus ziet jullie!' zei de papegaai nogmaals.

Rupert, agressief van natuur, begon z'n zelfbeheersing te verliezen. Met een getrokken mes en een sadistische grijns op z'n gezicht stapte hij op de vogel af. 'Ik snij je lever d'eruit, rotbeest.'
'Vergeet die shit', zei Hubert terwijl hij z'n kompaan tegenhield. 'We moeten ervandoor.'
'Jezus ziet jullie', weerklonk de stem van de vogel, 'Jezus ziet jullie en gaat jullie bijten.'
De dieven, vastberaden om er zo snel mogelijk vandoor te gaan, keerden zich terug in de richting van de deur waar zo tot hun grote ontsteltenis een grote zwarte, grommende dobberman zagen staan.

 

feedback van andere lezers

 • strandjutter
  Het venijn zit in de staart...leuk. Gr, Jutter
  Mephistopheles: ...en in de mond van een wakende viervoeter. Bedankt voor je fb
 • sproet
  dit is een goed gevonden verhaal. leuk ontspannend voor het slapengaan als er tenminste geen inbrekers komen.

  liefs, trees
  Mephistopheles: ...een dobberman in huis halen dan. Bedankt voor je fb.
 • otiske
  Heel leuk bedacht en erg goed geschreven.
  Prettig om te lezen, groetjes.
  Mephistopheles: Kwam spontaan in me op. Bedankt voor je fb
 • lin
  Hihi, prachtig verhaal! Gr, lin
  Mephistopheles: Bedankt. Eigenlijk zou ik graag een papegaai in huis halen alleen kosten ze stukken van mensen. Maar wat heb je uiteindelijk aan een stomme parkiet? Bedankt voor het lezen.
 • Francis
  Jouw verhaal is zo fokking herkenbaar als ex inbrekertje zijnde
  heel leuk gedaan
  Gr Frans
  Mephistopheles: Hopelijk geen dobberman die een stuk uit je schijterd beet tegengekomen destijds? bedankt voor het lezen, grtz.
 • killea
  Super, Bert.

  xx
  j
  Mephistopheles: Thank you June, you're really flying through my work aren't you? XX
 • Mistaker
  Leuk verhaal om te lezen op de avond voor de Sintviering op school (stress, dus).

  Over LFC en mijn andere favoriete schrijvers heb ik ooit een elfje geschreven:
  http://www.writehistory.be/index.php?p=gedicht&id=31546

  G

  Mephistopheles: Die moet ik eens bekijken, dan.
  Ik vind Céline zo geweldig omdat hij zo'n waanzinnige schrijfstijl heeft die overduidelijk lak heeft aan alles. Geweldige vent. Samen met Voltaire en D.A.F. de Sade één van Frankrijk's grootste zonen.
  grts.
 • aquaangel
  perfect vol prachtige metaforen x
  Mephistopheles: Tijdje geleden dat iemand deze nog eens las
  thanks.
 • KapiteinSeBBos
  aardig werk!!!
  Mephistopheles: Lang geleden dat iemand deze nog las.
  Bedankt!!
 • hettie35
  Een mooi verhaal waar ik echt van heb genoten,
  groetjes Hettie
  Mephistopheles: dank je, lang geleden dat iemand deze nog eens las
Er zijn 11 bezoekers online, waarvan 0 leden: .