writehi(s)story Passie voor schrijven
home   wat is writehi(s)story?   bladeren   uitgeven   gezamenlijke publicaties   boekenwinkel   manuscriptanalyse   inschrijven   contact   
top 10   wedstrijden   forum   hulp   
 
naam:  
pass:  


wachtwoord vergeten?
 
 

Volg ons op facebook

Ga naar chat

< terug

Betere leesbaarheid

Kempensprookje III

door Hoeselaar

Kempensprookje III

Nu het steeds lichter werd kan men ook Jan's kleding beter zien, ook al is dit niet de moeite van het te vertellen waard. Het jasje dat hij draagt is hem enkele maten te klein of hij is in de loop der jaren iets dikker geworden, ja dat kan ook. Het werd dan ook al meerdere malen met kunde en liefde hersteld. Daarover draagt hij een zware sjaal die al bijna even oud mag zijn als het jasje dat ik zo-even beschreef. Daaronder een broek zonder plooien die voor als er hoog water zou komen werd gemaakt. De zwarte wollen kousen overdekten de open ruimte tussen klompen en broekpijpen.
Hij geniet van het natuurlijke schouwspel dat men dageraad noemt. Hij snuift de koude lucht en houd de adem even in om dan met een soort van explosie ze weer uit te ademen. De schaduwen van de bomen die de weg omzoomen, worden langzaam maar zeker korter naar gelang de zon meer macht krijgt en de hemel opklaart. Jan liep enkele meters van de voordeur weg en draaide zich naar het bosje toe. Daar rechts op enige afstand van hun huis kun je het bos zien. Hij deed dit wel vaker maar Marie die dit al meerdere malen gezien had liet hem begaan en dacht zich niets daarbij, maar vond het wel vreemd. Een ongekende dwang maakte zich telkens weer meester van deze zo rechtschapen man om daar eens te gaan kijken. Er deden geruchten de ronde als zou daar waar Jan nu naar keek een heks wonen die alle mannen zot maakte. Men vertelde dat mannen die daar kwamen niet meer door hun vrouwen te herkennen waren. Sterker nog men zei dat ze met de duivel een pact gesloten hadden. Als men daarover in het dorp sprak zag je de mensen snel een kruis maken en een Weesgegroetje bidden en zonder op te kijken of naar de ander te kijken te vertrekken.

In het huis was Marie het vuur aan het aanwakkeren, vonken vlogen door de kamer tot tegen het lage plafond dat dan ook zwart zag van het roet. De behaaglijke warmte straalde door het vertrek waardoor het vrouwtje zachtjes een overbekend wijsje neuriede. Het daglicht viel nu de zon haar best deed om zich een plaats aan het firmament te verzekeren door het venstertje, waarbij deze een lange stoffige straal veroorzaakte die al malend en draaiend naar de vloer wees. Ze veegde de handen aan haar schort schoon en wreef met haar beide handen vanuit de heup naar beneden waarbij ze een voldane zucht liet horen. Ze streek door haar verwarde haren en zocht met haar handen de haarspelt die haar zelfgemaakte kapsel op z'n plaats moest houden en verplaatste deze. Langs de haard stond een grote roodgelakte waterketel die ze vulde met het water dat ze uit een zinken waterkan in de ketel goot. Ze haalde enkele gietijzeren ringen uit de kookplaat en zette de waterketel op. Marie nam de grote koffiekan en deed er enkele scheuten water in, roerde het geheel om en liep vaan buiten toe waar ze de verbruikte inhoud over het sneeuwtapijt goot. Automatisch keek ze waar haar man verbleef en zag dat hij weer met idee speelde ooit eens dat bosje te bezoeken.

 

feedback van andere lezers

 • yellow
  mooi sprookje,
  ik zal binnenkort die eerste delen ook eens lezen, groetjes,
  Marc
  Hoeselaar: Moet je echt doen ze zijn het lezen meer dan waard, bedankt dat je even lezen kwam

  Willy
 • Mephistopheles
  Ben het eens met Yellow. Als ik meer tijd heb lees ik de andere twee delen ook.
  grts.
  Hoeselaar: Doe dat het loont zich de moeite echt waar. bedankt dat je me kwam lezen

  Willy
 • aquaangel
  werd kan
  (tussen 2 werkwoorden 9 van de 10x een komma plaatsen

  Hij snuift de koude lucht en houd de
  (hij houdT)

  in het begin zit je in TT te schrijven later in VTT

  dat vind ik zelf ook altijd heeeeel moeilijk hoor om consequent te doen..

  graag gelezen....


  Hoeselaar: Dank je wel dat je zo positief reageren doet, van jou leer ik tenmiste nog eens iets ook al is het heel moeilijk voor me nu nog op 72jarige leeftijd terug de schoolbanken in te duiken.

  Willy
 • DeKoeneRidder
  Ik heb u gisteren een mail gestuurd met mijn excuses voor mijn lompe reactie op uw FB. De mail kwam echter terug omdat u mailadres niet zou bestaan!? Bij deze alsnog mijn excuses!

  Kempensprookje 3: Ook dit deel liet zich lekker lezen!

  XXX DKR

  Hoeselaar: Ja ik heb de boodschap ontvangen en was zeer verheugd dat zich iemand verontschuldigde voor een onverwachtte feed-back

  Willy
 • sproet
  je beschrijft de sfeer heel aanschouwelijk, maar let op dat je niet teveel vertelt. de lezer zijn verbeelding moet ook nog kunnen werken.
  ik weet niet of je weet dat je de aangegeven foutjes in de fb's kunt verbeteren? je gaat terug naar je opgeslagen verhaal, je brengt de correcties aan en klikt terug op 'opslaan'.
  ik vrees als je de correcties niet aanbrengt, de lezer ook geen moeite meer gaat doen om ze aan te wijzen en dat zou jammer zijn. je schrijft toffe tafereeltjes, gebruik de correcties van de site.

  liefs, sproet
  Hoeselaar: Zal zeker jouw rechtzettingen en die van de andere lezers ter harte nemen en ze corrigeren.
  Mag ik je danken voor de fijne en fb

  Willy
 • lonely1
  heel beeldend en vlot te lezen, het blijft boeien,

  liefs, hilde


  Hoeselaar: Dit compliment doet deugd

  Willy
 • henny
  Ik kan weer lekker bijlezen en dit verhaal lees ik erg graag.
  Hoeselaar: Ben blij dit te mogen lezen heb dan ook een tijdje stil gestaan door allerlei gezondheidsproblemen

  Willy
 • matahari
  In dat verboden bosje zou wel eens kunnen blijken dat "die heks"
  een bosnimf is.

  liefs matahari
  Hoeselaar: Wat is de mens van nature toch nieuwsgierig, vind je ook niet?

  Willy
Er zijn 9 bezoekers online, waarvan 0 leden: .