writehi(s)story Passie voor schrijven
home   wat is writehi(s)story?   bladeren   uitgeven   gezamenlijke publicaties   boekenwinkel   manuscriptanalyse   inschrijven   contact   
top 10   wedstrijden   forum   hulp   
 
naam:  
pass:  


wachtwoord vergeten?
 
 

Volg ons op facebook

Ga naar chat

< terug

Betere leesbaarheid

Psychopaten in onze maatschappij

door maxiem

Psychopaten vindt men niet alleen in films. Uit research blijkt dat elk persoon minstens twee maal in zijn leven een ontmoeting heeft met een psychopaat.

Uit een twaalfjarig onderzoek stelt men vast dat psychopaten overal te bevinden zijn. Er bestaat geen concrete lijn die de psychopaten het meeste aanspreken. Men vindt ze in de medische sector, fabrieken, verkoopfuncties, enz… Psychopaten gaat men minder aantreffen in de bureaucratische ondernemingen. Er is teveel regelmaat, orde en controle. Een psychopaat houdt niet van structuur maar in een chaos komt de zieke tot volle bloei.

Hoe gaan ze te werk?
Psychopaten zijn roofdieren, jagers, die constant opzoek zijn naar een prooi. In de eerste instantie trekt de psychopaat de levensgewoonten na van zijn slachtoffer. Het individu probeert het vertrouwen te winnen van zijn slachtoffer en deel uit te maken van zijn leven.
Immers proberen de psychopaten door vriendenkring van het slachtoffer meer informatie te weten te komen om alzo hun doel niet te missen.
Met charmes en leugens zoekt de psychopaat naar de zwakke plekken van zijn slachtoffer. Psychopaten zijn copycats. Ze apen de zwakheden achterna om sympathie te wekken. Het slachtoffer krijgt het gevoel een gelijke ontmoet te hebben… maar…
verzeilt zelf in de chaoswereld en intriges van de psychopaat. Als heerser regeert deze over het leven van zijn slachtoffer. Vol haat, geen angst, leven zonder normen en waarden maar met sterke fantasieën maakt de psychopaat zijn denkwereld waar.

De belager bezit geen schuldgevoelens, kent geen medeleven en is hoogbegaafd in criminaliteit. De psychopaat is een vlotte prater en is heel oppervlakkig in al zijn bezigheden. Een psychopaat is charmant, onverantwoordelijk, manipulatief en impulsief. Het individu is narcistisch en heeft een hoog zelfbeeld.

Hoe worstelt de psychopaat op de werkvloer?
De psychopaat laat zijn werkjes opknappen door zijn slachtoffers. Met leugens en zijn charmant offensief wekt deze de indruk van zijn chef. Hij praat zich uit elke situatie. Ongeacht de gevolgen. De psychopaat geeft anderen de schuld op een eventueel falen van een project en toch legt hij het knap aan boord om de juiste indruk blijven te wekken van zijn chef.

Welke aanpak is van toepassing?
Wanneer een psychopaat zich geïnstalleerd heeft, is die moeilijk weg te krijgen.
De psycho is een winner. Bekijkt het leven als een te-winnen-wedstrijd. Spiegelt zich aan zijn slachtoffer, begint deze te kopiëren, omdat hij zelf geen eigen persoonlijkheid bezit.
De beste remedie is afstand houden. Probeer zo weinig mogelijk aandacht te schenken of informatie te verschaffen. Check zijn gedachtegang en leugens na.
Probeer een joyride te vermijden want ieder gebrek aan oog voor detail kan fataal worden!
Het zijn kamikazepiloten.

Maxiem Weber©

 

feedback van andere lezers

  • pieter
    Beste Maxiem,
    Een heldere verhandeling over de werkwijze van een psychopaat. Maar, je noemt het woord 'geestesziek(t)e twee maal in combinatie met psychopaat. Dat is een beetje gevaarlijk want je loopt op deze manier het risico dat een ieder die aan een of andere geestesziekte lijdt als psychopaat gezien wordt. Zeker door mensen die niet goed lezen en daardoor hun vooroordeel bevestigd zien, en dat zijn er helaas heel veel. En dat is zeer onterecht. Geestesziekte is ook een wat verouderde term die nu meer als scheldwoord gebruikt wordt. Zoals je al liet doorschemeren, heeft een psychopaat geen geweten. Een geweten kan iemand nog wel eens terugfluiten.
    Je beschrijft de werkwijze van een psychopaat goed. En zij zijn overal onder ons.

    Groet,
    Pieter.
    maxiem: Pieter, je hebt eigenlijk gelijk. Geesteszieken zijn niet te vergelijken met een gewetenloze psychopaat. Ik wilde het woordje psychopaat te verminderen maar laat de tekst nu zo staan. Hartelijk bedankt voor de zinvolle feedback. liefs maxiem
  • koyaanisqatsi
    Vrees dat ik er al meer dan twee ben tegengekomen in mijn leven...

    Graag gelezen.
    maxiem: Het is een actueel thema dat ik eigenlijk wou beschrijven. Iedereen kan een psychopaat tegen komen. Wanneer die onbedacht in uw leven terecht komt, is het meestal te laat wanneer je ze door hebt. Mag ik u hartelijk danken voor uw feedback? liefs maxiem
  • marrik
    Ik ben een psychopaat.Maar dan wel een vriendelijke
Er zijn bezoekers online, waarvan leden: .