writehi(s)story Passie voor schrijven
home   wat is writehi(s)story?   bladeren   uitgeven   gezamenlijke publicaties   boekenwinkel   manuscriptanalyse   inschrijven   contact   
top 10   wedstrijden   forum   hulp   
 
naam:  
pass:  


wachtwoord vergeten?
 
 

Volg ons op facebook

Ga naar chat

< terug

Betere leesbaarheid

date met Céline

door Mephistopheles

We hadden afgesproken in een of ander restaurant dat ze had uitgekozen. Enkele dagen eerder had ze me gezegd dat ik maar een stek moest uitkiezen waar ik met haar wilde dineren maar toen ik haar duidelijk maakte dat het me geen reet kon verdommen koos ze een of ander klein restaurant uit waar ik nog nooit van gehoord had. Ik wist bij de donder niet waar die tent gevestigd was maar Céline was zo gul geweest om me in geuren en kleuren uit te leggen waar het was en hoe ik er moest geraken. Dus ik deed m'n jas en laarzen aan, pakte m'n shit bij mekaar en ging op pad. Het was aangenaam toeven buiten. Iedereen liet me met rust, bemoeide zich met z'n eigen zaken en negeerde me volkomen. Dat was maar goed ook. Het laatste waar ik behoefte aan had was om een of andere idioot tegen te komen die me uit m'n concentratie haalde want ik was er stevig op gebrand om te weten te komen waarover ik de godganse avond met iemand als Céline zou moeten praten. Het enige wat we gemeen hadden was dat we zuurstof nodig hadden om adem te kunnen halen. Dat buiten beschouwing gelaten waren we absolute tegenpolen.

Bovendien kampte ik met een slecht humeur. Ik sliep al enkele nachten bijzonder slecht en dat had te maken met het feit dat m'n slaapkamer bulkte van de muggen. Lelijke schepsels waren het, en ze lieten je geen seconde met rust. Zodra je in je nakie onder de lakens kroop kwamen ze d'eraan met z'n allen, de leider van het groepje voorop vastberaden om je als een vampier leeg te zuigen. Insecticide kopen hielp niet veel. Ze stierven wel, maar een dagje later had je alweer met een nieuwe meute te maken. Voor elke mug die ik om zeep bracht kwamen er twee bij. Hoe ze dat juist voor mekaar kregen moet je ze zelf vragen. Ik was in elk geval het gevecht aan het verliezen en ik vervloekte de zomer en verlangde naar de winter want dan had je die rotbeesten niet, om maar te zwijgen van al die jeukende bultjes die ze je over je hele lichaam bezorgden. Armen, benen, rug, hals, schouders, overal beten ze je, zelfs je reet kon niet op z'n twee oren slapen.

Eens aangekomen op de plek waar ons rendez-vous zou plaatsvinden hield ik buiten even halt om een sigaret op te steken. Misschien was het wel toegelaten om te roken in de zaak maar ik had even wat tijd nodig om tot mezelf te komen. Wat moest ik in godsnaam zeggen tegen haar? We hadden niets gemeen. We hadden voor zover ik wist geen gemeenschappelijke interesses. Zij was sociaal en had wel wat filantropische trekjes, ik daarentegen wilde over het algemeen door alles en iedereen alleen maar met rust gelaten worden en wist dus bij de duivel niet waar ik mee bezig was. Waarom was ik hier? Waarom was ik niet gewoon thuis op m'n reet blijven zitten met een fles bourbon en Jimmy Hendrix op de achtergrond? Dat leek me heel wat gaver dan een godganse avond lang met een maagd opgescheept zitten. Niet dat ze nog nooit van de grond geweest was, maar ze was maagdelijk in morele zin. Ik bedoel, d'er zat geen sprankeltje kwaad in, ze was één en al naïviteit. Voor zover ik wist geloofde ze misschien nog in de kerstman. En aan kerstmis had ik het schurft.

Eens de sigaret op was betrad ik de zaak. Ze was goed gevuld, voornamelijk verliefde koppels en waarschijnlijk hier en daar een getrouwde man die achter de rug om van z'n nietsvermoedende echtgenote z'n maîtresse paaide. M'n ogen zochten de meute af naar Céline. Ze zat er waarschijnlijk al want ik was een half uur te laat komen opdagen. Oftewel was ze het wachten beu geworden en was ze 'm gesmeerd. Dat zou me in elk geval een avond waar ik geen zin in had besparen.
En toen zag ik haar.
'Je bent te laat', zei ze, haar stem neutraal klinkend zodat ik er niet echt uit kon opmaken of ze geïrriteerd was of niet, 'en je hebt gedronken.'
'En jij ziet er beeldig uit, lieverd', antwoordde ik terwijl ik haar in me op nam. Ze had zich behoorlijk opgetut. Ze droeg een nauwsluitend jurkje en het paste haar prima.
'En jij negeert m'n opmerking,' zei ze, haar woorden eerder plagerig dan kwaad. Ik kon zien aan d'r ogen dat het oké was. Ze zat er niet echt mee. Dat was weer één van die zachte trekjes van haar. Ze liet het allemaal maar over zich heen gaan en ze deed het met een glimlach. Ik bewonderde haar er wel voor maar tegelijkertijd vroeg ik me af waar de grens lag die je bij haar niet mocht overschrijden . Elk levend wezen had naar mijn mening zo'n grens, dus waar lag die van haar?
'Ga je nog neerzitten of ga je de ganse avond blijven rechtstaan?'
'Sorry', antwoordde ik terwijl ik op de stoel recht tegenover haar plaatsnam, 'ik ben wat afwezig vandaag. Slecht geslapen. Ik ben de bloedslaaf van het muggenrijk.'
'Je bent wat?'
'Niets, laat maar. Zullen we wat drinken?'

 

feedback van andere lezers

 • DeKoeneRidder
  Tot zover viel het al mee, hè? Vol verw8ting klopt mijn hart op het vervolg. Prachtig, beeldend!

  Gr. DKR
  Mephistopheles: Tot zover wel Ridder, maar de avond is nog niet aan z'n einde..
  grts.
 • sproet
  meeslepend verhaal, je schrijft toch wel heel vlot. aangenaam om lezen.

  liefs, trees
  Mephistopheles: Dank je wel. Hopelijk blijft de vlotheid erin.
  grts.
 • jan
  alle ingrediënten voor een mislukking zijn al aanwezig..

  grts
  Mephistopheles: Wees er maar zeker van.
 • Mistaker
  Volgens mij gaat het op een vreemde manier juist wel een succes worden...

  Groet,
  Greta
  Mephistopheles: Het werd een beetje van alles en nog wat eigenlijk;
  grts
 • Rob
  Zinnen die met "En" beginnen kunnen mij niet zo bekoren. "en je hebt gedronken." komt wat uit de lucht vallen, uit het voorafgaande blijkt dat niet. Ik had verwacht dat ze zou zeggen:"en je bent gestoken."^_^
  Mephistopheles: Dat ik gedronken had zag ze aan m’n gezicht, vandaar dat ik het er niet tussen plaatste. Als het er daardoor minder overtuigend uitkomt dan is dat mijn fout. Dat van die zin die begint met het woord ‘En’ vind ik een persoonlijke kwestie. Ik denk niet dat zinnen die met ‘En’ beginnen taalfouten zijn. Of je kan er tegen of het stoort je, smaken verschillen nu eenmaal.
  bedankt voor de lezing en fb
  grts.
 • Hoeselaar
  Lekker vlot al moet ik toegeven dat hier en daar nog verbetering mogelijk is

  Willy
  Mephistopheles: Ik wou dit stukje zo eenvoudig en sober mogelijk houden, dus het is in één ruk geschreven zonder hier en daar wat ruwe randjes weg te snoeien.
  bedankt voor de fb
  grts.
 • koyaanisqatsi
  Go for it, son!! :-)
  Mephistopheles: Will do..
 • killea
  Superb writing, love
  ]xx
  j
  Mephistopheles: Thank you for reading,
  xx
  M.
 • otiske
  Echt wel een uitstekend voor dit werkje hoor.
  Hoe je schrijft is heel erg knap.
  Ik lees je stukken heel graag en ze lezen ook erg vlot.
  Goed gedaan, groetjes.
  Mephistopheles: Dank je wel voor de lof. Ik hoop dat je ze graag zal blijven lezen..
  grts.
 • Victoria
  heel goed. alleen de 3 x 'één of ander' in de eerste alinea storen me wat.
  en misschien moet je hier en daar eens een komma plaatsen?
  Mephistopheles: Was me eigenlijk nog niet eens opgevallen dat het er 3x in stond, heb het nochtans nagelezen alvorens ik het op de site zette. Je hebt gelijk wat dat betreft, is inderdaad storend.
  bedankt voor je feedback.
  grts.
 • Magdalena
  super boeiend en absorberend geschreven.
  Lijkt verdacht levensecht :)
  Mephistopheles: Dank je wel voor het compliment. Het is dan ook geen fictie maar zuivere werkelijkheid.
  grts.
 • aquaangel
  leuk om te lezen
  hier en daar mis ik een komma tussen 2 werkwoorden in..

  bewonderen voor.. >> bewonderen om?

  op naar deel II
  Mephistopheles: Bedankt voor je tijd.
  Ik ga die 'bewonderen voor' eens bekijken.
  grts.
 • henny
  Lijkt mij geen goede start voor een relatie. Wat Rob aangaf over zinnen met een en beginnen, klopt toch wel.
  Verder mis ik een komma voor want.
  Het verhaal leest wel vlot en ik ga naar het volgende deel.
  Mephistopheles: Er zijn meerdere mensen die het niet echt hebben voor zinnen die met 'En' beginnen. M'n leerkracht Nederlands liet het me destijds ook weten. Maar er zijn ook veel schrijvers die het wel doen (oa. Kafka). Het lijkt me een persoonlijke kwestie. Ik weet niet wie het gelijk aan z'n kant heeft daarin.
  je bent in elk geval bedankt voor het lezen en die date was een echte ramp!
  grts.
 • Wee
  Lekker opstandig begin, beetje boos zelfs.
  Waarom een date als je er geen zin in hebt? Ik ga 't lezen!
  Enne, die zinnen die met 'en' beginnen: top!
  'Niet dat ze nog nooit van de grond geweest was ...' haha, wat een uitdrukking :)
  x
  Mephistopheles: Ik ken nochtans veel mensen die kritiek hebben op zinnen die met 'En' beginnen. Stom eigenlijk
Er zijn 12 bezoekers online, waarvan 0 leden: .