writehi(s)story Passie voor schrijven
home   wat is writehi(s)story?   bladeren   uitgeven   gezamenlijke publicaties   boekenwinkel   manuscriptanalyse   inschrijven   contact   
top 10   wedstrijden   forum   hulp   
 
naam:  
pass:  


wachtwoord vergeten?
 
 

Volg ons op facebook

Ga naar chat

< terug

Betere leesbaarheid

Goe Wa Goa

door eisenik

Aardrijkskundeliefhebbers kennen Goa wellicht als de westelijk gelegen Indische deelstaat. Maar als ze enigszins hun lespakket geschiedenis ook hebben bijgehouden, dan weten ze dat daar eind jaren zestig, in het verlengde van de hyppie rockculte, een cultuur is ontstaan van illegale strandraves opgefleurd door hallucinogene genotsmiddelen. Vanaf de jaren zeventig werd Goa een trekpleister voor iedereen die psychedelische ervaringen wou opdoen en wou deelnemen aan de mythe van "goa trance".
De muziek die op die raves gespeeld werd is inmiddels geëvolueerd naar een gamma van stijlen. De klassieke goatrance - heden ten dagen "old school" genoemd - is een vlotte, trance opwekkende dansmuziek met oosterse invloeden en vooral veel delays op samples die rechtstreeks van het oerwoud afgetapt lijken. De muziek rolt voorbij met een holle kick die tegen ongeveer 150 beats per minuut een langdurig feest aanzwengelt.
Nu heb je de industrieel klinkende monotone 'progressive' die met een rollende rechtlijnige baslijn enkel aanzet tot heupwiegen en rondstaren. Dan is er de snelle, extra psychedelische, soms bijna chaotische afstammeling die in een landschap van namen verdwaalt. Vooral Scandinavische artiesten lijken sterk in het samenbreien van spetterende melodieën, vandaar wordt vaak onder de naam 'suomi' naar de muziek gerefereerd. Dan is er de 'full on' trance met diverse invloeden en deelnemend aan de sample hype ( van Metallica tot Birtney Spears). Vooral jonge fervente discotheekgangers kunnen deze muziek appreciëren door zijn monotonie en toegankelijkheid. Als de muziek meer of minder doorweven wordt van echoënde geluiden wordt hij minimal of twisted en er bestaan morning en night (dark) varianten. Deze stijlen worden aanbeden als het summum van dansmuziek en worden door de goa -isten extatisch beleefd in een wilde dans die doet denken aan indianen rond een kampvuur of op stang gejaagde chimpansees. Dan is er nog het lelijke eendje, de powertrance, die door de echte goa liefhebber niet echt geapprecieerd wordt wegens te eentonig en te weinig psychedelisch, wat dat dan ook mag betekenen. Kenmerkend is de steeds opbouwende sfeer die nefast tot niets lijkt te komen dan het verder gaan van wat voor de climax uit de speakers kwam.
De muziek is echter niet de essentie van het goa gebeuren. Het gaat om de PLUR idee: peace , love , unity , respect. En die wordt heel intens - al dan niet onder invloed - beleefd als een eigen, aparte en niet te evenaren cultuurstroming die inmiddels in Europa een doorwinterde subcultuur is. Als fenomeen kan "goa" niet langer gereduceerd worden tot de oosterse wereld of de marginaliteit.
De feestjes stonden lang bekend om hun goedgekozen locaties afgelegen van de bewoonde wereld, hun goedkope inkom en de verkoop van allerlei vreemde planten en schimmels. De combinatie van deze factoren zorgde voor een klein aangenaam wereldje vol trip en feestgenot.
De exacte contouren van dat wereldje zijn zelfs voor de ruimdenkende deelnemers niet geheel duidelijk. Dat heeft wellicht met die ruimdenkendheid en de multi-culturaliteit te maken. Op de wekelijkse feesten zien we vrolijk Budhisme en Hinduisme, en Wikka en Christendom hand in hand gaan; ohm tekens sieren budha beeldjes en T-shirts met Jezus Christus gaan samen met een pentagram rond de nek. Alles kan zolang het maar blacklightovergoten en pijnlijk fluorescerend is. Het opmerkelijke is dat naast alle wereldgodsdiensten, natuurgeloof, helingtechnieken en auralectuur nog heel wat andere pseudo-wetenschappen en culturele hypes bij de feestcultuur betrokken worden. Astrologie, Tolkien, sciencefiction, Alice in Wonderland, mineralen en kristallen, de mayacultuur, caleidoscopen, magie, de gulden snede, buitenaardse wezens, kruiden, entheogenen, circustechnieken, voorspellingsvormen,… Werkelijk alles wat nog maar in het minst naar alternatieve cultuur of esoterische filosofie ruikt krijgt de stempel van "goa" op zich gedrukt; het resultaat is een allegaartje van mensen en rituelen dat duidelijk als enige doel heeft wat escapisme te bieden in de helse samenleving van vandaag.
Je moet natuurlijk een ingewijde zijn om de werkelijke verbanden tussen al die uiterst interessante thema's te doorzien. Een ingewijde ben je pas als je dreadlocks de helft van je rug bereikt hebben, je minstens twee fosforescerende piercings in je lijf hebt zitten, je in de winter op sandalen rondloopt en natuurlijk mag je in het weekend slechts enkele uren slapen en moet je elke week op "de gowa" aanwezig zijn om daar je status van reiki meester en alfa mannetje hoog te houden. Want naast alle ruimdenkendheid en diep filosofische inzichten is natuurlijk de "free love" belangrijk. Ook al is dan alleen de beste danser - en wellicht hij voorzien van de beste chemische cocktails - werkelijk het gros van de meisjeselfen waard.
Jammer genoeg heeft de mainstream maatschappij stilaan de grot gevonden en laat ze de commercieel aantrekkelijke kantjes van goa doorschemeren in etalages vol fluojuwelen en oosters getinte en naar wierook ruikende linnen kledij. Steeds vaker staat de harde hand van de wet voor de deur van het resonerende walhalla en de harde kern van het psytrance gebeuren ergert zich aan de verjonging en verbreding van het publiek. Want ondanks hun gedeelde linkse ideologie zien de players en pushers marktkramer Joost en boer Wroeter liever niet naast hen op de dansvloer staan morsen met pils wanneer ze hun uiterste concentratie nodig hebben voor het uitvoeren van hun dansrituelen. Niet iedereen mag zich aangetrokken voelen tot hallen vol afgrijselijk felle vlaggen met afbeeldingen van shiva en spiralen en de daartussen ronddwarrelende 16 jarige schonen die op de tantra bijeenkomsten hun prille kosmische besef kunnen laten beïnvloeden door de meer ervaren baarddragende goa deejays. Het is belangrijk dat de juiste mensen er belanden en wie de juiste mensen zijn dat maken natuurlijk zij uit die er deel van zijn. Voor hen staat de kosmos op het spel. De alternatief gecodeerde PLUR boodschap moet verspreid worden maar mag niet in verkeerde handen terecht komen. Zal de psy - gemeenschap zich kunnen voortzetten of zal alles verkommeren door de invloed van het gedwongen kapitalisme?
Tussen mensen die te 'goe gekregen' hebben , de sjarlies - ook wel dealers - en de dooie bobbies - ook wel afkickende druggebruikers - lopen zoekende pubers hun ideologie te staven aan die van de door LSD bezeten twintigers die aan het naar kaneel ruikende theestandje proberen een stoel te laten zweven. Zullen ze zichzelf vinden dankzij de guru's en de divergerende trance beats? Of zullen ze ten prooi vallen aan een consumptiecultuur die de goa dwingt 25 euro te vragen voor hun non-profit benefietfeestjes?
Een nuchtere analyse laat uitschijnen dat de lichte wijzigingen die de goacultuur gedwongen ondergaat voor deze slachtoffers niets in essentie veranderen. De gedeelde psychose van de goafreaks die steunt op lege ideologische pilaren en door drugs beïnvloede eenheidsdrang, zal blijven leiden naar een feest vol tegengestelden dat een uitzinnig enthousiasme en een ganse metafysische context voortbrengt. Uiteindelijk zullen de neohyppies en fluofoorapen zich nestelen in de maatschappij waartegen ze zolang gedanst hebben. Maar die harde boodschap zal hen nog enkele jaren niet af de dansvloer houden. 'Goe gaan op de goa' zal voor onbestemde tijd hun levensspreuk blijven die ze met trots aan hun kleinkinderen meedelen.

 

feedback van andere lezers

  • Magdalena
    Héél boeiend en met duidelijke kennis van zaken geschreven lijkt me.
    Alleen: zich IN de maatschappij nestelen is voor diegenen die het aan kunnen wel een soort doel: breng meer vredelievendheid en tolerantie IN de maatschappij. Niet dat dat lukt...

    typfoutje: neohIppies?

    XXX
    eisenik: juist ja
  • fenk
    Een nuttige verhandeling, en af en toe grappig (fluofoorapen!), al mocht het van dat laatste een beetje meer zijn. Overstijgt alleszins het niveau van deze site.
    eisenik: :)
Er zijn bezoekers online, waarvan leden: .