writehi(s)story Passie voor schrijven
home   wat is writehi(s)story?   bladeren   uitgeven   gezamenlijke publicaties   boekenwinkel   manuscriptanalyse   inschrijven   contact   
top 10   wedstrijden   forum   hulp   
 
naam:  
pass:  


wachtwoord vergeten?
 
 

Volg ons op facebook

Ga naar chat

< terug

Betere leesbaarheid

gewoon een jongen van dertien (HS I - p6)

door jamal



Meester Pijkels drukt zijn handen stevig tegen elkaar, hoest eens flink en voor hij het nog maar vraagt, volgt het ochtendgebed. 'Wees gegroet Maria, vol van genade, de Heer is met U. Gij zijt de gezegende onder de vrouwen en gezegend is Jezus, de Vrucht van Uw schoot. Heilige Maria, moeder van God, bid voor ons zondaars, nu en in het uur van onze dood, Amen', reciteer ik mee in gedachten. Ook al ben ik moslim, toch ben ik verplicht om samen met mijn katholieke broeders naast onze schoolbank te gaan staan, maar van kruisende vingers blijf ik gespaard.

Hoe onbegrensd mijn geestelijke vrijheid, geen vers uit de Koran dat mij te binnenschiet. Het is niet dat mijn islamitische achtergrond begint te verwateren of dat ik ze verloochen, integendeel zelfs. Heb verdomd een kwart van mijn leven in de moskee vertoefd en wat ik daar steeds als boodschap meekreeg, is juist nooit te mogen vergeten. Een soort indoctrinatie uit de middeleeuwen die oogluikend wordt toegestaan door de goegemeente, inclusief mijn ouders. En dit vanuit een absurde overtuiging dat al wat in Allah's huis en namens Hem gebeurt zeer nobel is! Ons geloof kan onmogelijk tot iemands ziel doordringen zonder dat er een tikje valt, luidt het wanneer kinderen thuiskomen met een blauwgeslagen huid.

De imam, zeg maar onze pastoor die naast zijn institutionele ambt ook nog les geeft aan een generatie nieuwe Belgen, kiest op bijna sadistische wijze zijn prooi uit. Het lijkt wel de Russische roulette maar dan op zijn Marokkaans. Met een lange dunne stok, die hij van een of andere gezonde boom heeft afgerukt, streelt hij de schouders van luidkeels reciterende dienaars. Ieder heeft een afwasbaar inktbord waarop een vers in het Arabisch geschreven staat, de meesten onder ons ook nog verschillend van elkaar.

In de eerste fase wordt het vers door de imam opgesteld en naargelang je evolueert dien je dit eigenhandig te kunnen. Maar ik die als berberzijnde Arabisch spreken noch schrijven kon, net als velen uit onze gemeenschap, was toen dubbel de klos!
Hardop zingen op Michael Jackson's nieuwste hit 'beat it' leek lang mijn succesformule maar toen de imam opmerkte dat ik niet op mijn bord keek, was het liedje uit.
Hij zou wel gedacht hebben: 'Kijk eens aan, die Jamal kent op nog geen tijd zijn vers vanbuiten. Die jonge knaap roep ik naar voor om met zijn volharding en toewijding de meute te inspireren!'

'Een goede morgen jongens, ga maar zitten en neem pagina 138 van je wiskundeboek, hoofdstuk V, oefeningenreeks 3.0, de staartdeling.'

 

feedback van andere lezers

  • aquaangel
    staardeling is toch staartdeling? Hi hi lang geleden dat ik sommen moest maken... X
    jamal: een attente lezeres, bedankt

    xx
  • Mistaker
    Ik ken veel kinderen die naar de koranschool gaan en hun verhalen vind ik vreselijk!
    Graag gelezen weer Jamal.

    Liefs,
    Greta
    jamal: Greta, dat is helaas ook de harde waarheid!
    niet te geloven hoe sommige imams pedagogisch onverantwoord gedrag vertonen, Kinderrechten of Vertrouwenscentrum moest eens weten, ze zouden die tempels sluiten. of imams van eigen bodem rekruteren, via professionele opleiding!

    xxx
  • henny
    Heel leerzaam. Beknellend ook.
    jamal: in deze fase van mijn leven is en wordt het echt beknellend
    ik probeer hier en daar de schaarse maar wel dankbare momenten te plaatsen dat het minder 'dramatisch' is...maar wil niet te veel afbreuk doen aan de realiteit, die in een latere toekomst duidt waarom het zo had moeten zijn....
    als ik daar ben, jongens, dan ben ik rijker dan ik nu al ben...op geestelijk gebied, voor alle duidelijkheid. haha

    groeten
  • jan
    wederom klasse!
    jamal: dank je Jan

    groeten
  • Mephistopheles
    Boeiend, behalve die wiskunde, wat een rotvak..
    jamal: haha...die kennis heb ik van mijn pa, al was het niet te zien
    aan de royale verloning die hij als mijnwerker kreeg...
    gevoelig geweest voor pokeren, zeer gevoelig.

    bedankt

    groeten
Er zijn bezoekers online, waarvan leden: .