writehi(s)story Passie voor schrijven
home   wat is writehi(s)story?   bladeren   uitgeven   gezamenlijke publicaties   boekenwinkel   manuscriptanalyse   inschrijven   contact   
top 10   wedstrijden   forum   hulp   
 
naam:  
pass:  


wachtwoord vergeten?
 
 

Volg ons op facebook

Ga naar chat

< terug

Betere leesbaarheid

Snijbloemen en JAAP KRUITHOF…………DAG 040

door verf


In de jaren 50 tig 60 tig was het de gewoonte dat na een podiumoptreden een bos snijbloemen werd overhandigd. Opeens is die gewoonte verdwenen. Nu weet ik waarom. Volgens de media zou JAAP KRUITHOF regelmatig de snijbloemen in het gezicht van de organisator gegooid hebben. Toen is er op een in spoed opgeroepen vergadering, van organisatoren besloten om de snijbloemen af te schaffen in iets anders iets die langer bewaarde dan snijbloemen. Sinds dan zijn snijbloemen vervangen door streekgerechten, klompjes klei, keramiek, glas, brons, plastiek, papier, levende visjes, dode visjes, zilver, goud. Veel vroeger waren het snijbloemen die al voor de theater act vergeten was waren verwelkt.

Soms zie ik in de media beelden uit de jaren 60 tig, soms zijn er jongere vrienden die mijn zeggen -ze vragen het niet -want- ze weten het -ze hebben het in en op de media gezien - de jaren 60tig waren fantastisch-

-_-_-O GRUWEL_-_-_-_-_

Wat TOEN op de media getoond werd -veel snijbloemen op huichelachtige -openingen- lintdoorsnijdingen. Die snijbloemen, -gezien op radio en tv - waren iconen van wat wij 60tigers haten. De verschrikkelijke oorlog in Vietnam - de dictators zelfs in Europa. Wie op straat niet het geld had om een brood te kopen werd manu-militare in werkkampen gestopt. Voor lang haar, rock en rol, ANDERS ZIJN , zijn velen door het conservatisme van een generatie -die twee oorlogen gewonen hadden - gebroodroofd, gecriminaliseerd, gebrutaliseerd. Sinds dan woedt er een drug oorlog, de sociaal geaccepteerde drugs zoals tabak en alcohol, TEGEN de nieuw opkomende drugs. Die oorlog woedt tot vandaag -tot vandaag worden zieke vooral arme en bruin mensen in gevangenissen opgesloten, om drugs gerelateerde feiten de helft van de gevangenissen zitten er mee vol. Die oorlog heeft voor veel ellende, en nog altijd geen oplossing, gezorgd voor miljoenen onnodige doden.
Er was de al om tegenwoordigheid van religieuzen te pas en ten zeerste te onpas. De onzichtbare dwang van de kerk niet deelnemen aan de religieuze rites zoals kerkbezoek koste de uitstoting uit de gemeente in vele gevallen samen met broodroof. Men kwam in de streek niet meer aan de BAK. Meestal geraakte men in den BAK. Ambtenaren gingen met een dikke zware stift over iedere vrouwenborst en iedere mannenpenis die in het koninkrijk in druk verscheen. Vrouwen werden genadeloos vervolgd, en moesten zich met middeleeuwse middelen behelpen - wat voor vele vrouwen dood tot gevolg had- bij het plegen van abortus. Opeens sijpelde ook de gruwel van de tweede wereldoorlog door. Een gruwel die in de jaren vijftig verzwegen werd. Het was een slag in ons gezicht. Tijdens de vooruitgangsjaren 50tig samengaand met een gejubel van de westerse waarden, sijpelde de waarheid massaal door. De bewijzen waren er in foto's en filmmateriaal. Opeens zagen we de gruwel van losgeslagen westerse waarden. De stapels uitgemergelde lijken, hun laatste afschuwelijke passen. Het is waarschijnlijk de best gedocumenteerde massamoord uit de geschiedenis 6 miljoen joden, homoseksuelen, zigeuners, gehandicapte. Kortom iedereen die niet paste in HET plaatje. Allemaal netjes gefotografeerd gedocumenteerd netjes in baken verzameld, kortom de massamoordenaars deden alsof wat ze deden NORMAAL was.

Daar waren die snijbloemen het symbool van.

 

feedback van andere lezers

  • GoNo2
    JAAP KRUITHOF, probeer op z'n minst de naam toch juist te schrijven hé ? 'k Doe al moeite genoeg om over de fouten te zien.
    verf: hi hi
Er zijn bezoekers online, waarvan leden: .