writehi(s)story Passie voor schrijven
home   wat is writehi(s)story?   bladeren   uitgeven   gezamenlijke publicaties   boekenwinkel   manuscriptanalyse   inschrijven   contact   
top 10   wedstrijden   forum   hulp   
 
naam:  
pass:  


wachtwoord vergeten?
 
 

Volg ons op facebook

Ga naar chat

< terug

Betere leesbaarheid

12 Ausweiscontrole

door GoNo2


Harry had geen oog voor het landschap dat zich mee bewoog met de trein. Een weids landschap met bergen en dalen. Met koeien die graasden op de sappige weiden. Zich niets aantrekkende van de regen, die gestadig uit de hemelsluizen viel. Harry had andere katjes te geselen. Met als grootste kat z'n eigen mooie Elise. Misschien moest hij maar bij de volgende tussenstop in Neustrelitz, gebruik maken van het uurtje dat de trein bleef stilstaan. In Neustrelitz was er aansluiting voor de treinen naar Berlijn en de Oostzeekust. Harry's besluit stond vast, hij zou in de laatbarokke stad een gouden ring met diamanten voor haar kopen.
Diamanten zijn altijd welkom bij een vrouw zoals Elise. Elise schitterde overal, zelfs zonder diamanten. En voor Patrick zou hij een...... Voor Patrick zou hij wel rondkijken in Neustrelitz.
Hij baande zich een weg door het gangpad, die naar de restauratiewagen leidde.
" Een whisky, bitte."
De ober bracht het gevraagde. Zag hij daar geen grijnslach op het gezicht van de man in het wit ? Damned, dacht Harry, ik moet oppassen want ik zie overal 't gezicht van die dode Jood.
Ben ik verdomd gek aan het worden ? De vraag stellen was ze beantwoorden. In Duitsland waren ze allemaal gek geworden. De grootste gek had de touwtjes stevig in handen, maar dat wisten ze toen nog niet.
De trein stopte in Neustrelitz, klokvast. Er brak tumult los, toen aan iedere wagondeur twee zwartjassen post gevat hadden, om zoals dat in '34 de gewoonte geworden was, controles uit te oefenen. Begoede Joden konden nog vrij het land doorreizen, konden ook nog het land vrij verlaten. Mits achterlating van hun deviezen, tegen ontvangstbewijs dat van nul en generlei waarde was. Gezien de toekomstige plannen van de Fuhrer. De echte rijke Joden waren het land al ontvlucht sedert Hitler aan de macht kwam in januari '33. Een paar maanden na de machtsovername verschenen er al borden in de straten van Duitsland met opschriften als " Joden niet welkom" en " Koop niet bij Joden " . Ook werden er vanaf dat moment wetten uitgevaardigd die het leven van de 600.000 Joden in Duitsland steeds moeilijker maakten. Zo mochten ze geen ambtelijke functies meer bekleden, niet studeren aan de universiteit en met de Neurenberger Wetten uit 1935 verloren Joden hun burgerrechten.
Harry trok er zich niets van aan en dronk z'n whisky uit. Twee Gestapo's stapten de wagon binnen en begonnen de aanwezigen te controleren. Deze trein zou langer dan een uurtje stilstaan , dacht Harry.
" Ausweis, bitte ?"
Harry gaf hem z'n Amerikaans paspoort. De Gestapo bekeek het zorgvuldig, draaide het document langs alle kanten en riep toen z'n collega erbij. Op fluistertoon overlegden ze wat te doen.
" Mit kommen." beval de oudste op barse toon, die geen tegenspraak dulde.
Harry was even uit het lood geslagen, was niet gewoon om zo behandeld te worden. Maar nog voor hij iets kon zeggen, had ze hem al gehandboeid en was een fluitsignaal voldoende om vier Gestapo-mannen te laten verschijnen. Harry werd op hardhandige wijze meegenomen.
" Kijk mama, einer Jude"sprak een snotaap van amper tien jaar. Hij spuwde naar Harry . Harry's kostuum was besmeurd met speeksel. De Duitsers lachten. De Gestapo ook......

©GoNo


Neustrelitz ligt tussen het westelijke en oostelijke deel van het Müritz Natuurpark in zuid-Mecklenburg, halverwege Berlijn, 100 km, en de Oostzeekust. Neustrelitz werd in het jaar 1733 in opdracht van Adolf Friedrich III von Mecklenburg-Strelitz als een nieuwe rococo stad met een radiaal verlopend stratenplan aangelegd aan de Zierker See in het centrum van het Mecklenburgse merenplateau.


 

feedback van andere lezers

 • killea
  terrific writing, intense, Noel
  xx
  j
  GoNo2: Dankuwel
 • jack
  Mooi evenwicht tussen het zware en iets minder zware werk hier, wat maakt dat het vlot leest.
  Knap geschreven, alsof je er zelf bij was.
  Gestapo zou ik niet in het meervoud gebruiken om die "mannen van de gestapo" aan te duiden. Maar dat is maar een makkelijk aan te passen detail.
  Groet
  GoNo2: Dankuwel
 • Mistaker
  Graag gelezen weer.

  Groet,
  Greta
  GoNo2: Dankuwel
 • Mephistopheles
  Blijf jij ze maar schrijven, dan blijf ik ze lezen,
  grts.
  GoNo2: Dankuwel
 • tessy
  Ik lees mee.
  GoNo2: Ik ook !
 • henny
  Tja, nu krijgt hij met de andere kant te maken.
  GoNo2: Dankuwel !
Er zijn 6 bezoekers online, waarvan 0 leden: .