writehi(s)story Passie voor schrijven
home   wat is writehi(s)story?   bladeren   uitgeven   gezamenlijke publicaties   boekenwinkel   manuscriptanalyse   inschrijven   contact   
top 10   wedstrijden   forum   hulp   
 
naam:  
pass:  


wachtwoord vergeten?
 
 

Volg ons op facebook

Ga naar chat

< terug

Betere leesbaarheid

18 Vom wilden Affen gebissen sein.....

door GoNo2

Harry B. Down stond rustig z'n sigaretje te roken, terwijl de chauffeur de wagen poetste. Alles bij de SS moest blinken, ook hun wagens. Een kwartiertje leek hem wel een uur te duren. Maar tijd genoeg, nu hij een wagen met chauffeur had. Hij zou op tijd zijn in Berlijn en dat was het voornaamste. Veel moest hij niet rapporteren, gezien Herr Schmidt gedegradeerd was tot schoothondje. Harry had nu de touwtjes in handen en was niet van plan die nog af te staan. Maar omwille van de oude vriendschap tussen hem en Schmidt, zou hij hem nog inlichten over wat er gebeurd was in Mecklenburg. Ook ten dele uit opportunisme. Beter veel vrienden in het Derde Rijk, dan vijanden op gelijk welk echelon. De kennis die Schmidt bezat kon hem nog van pas komen.
Ilse Schicksal zag er beeldig uit in haar zwarte uniform. Ze droeg het met fierheid, er zich van bewustzijnde dat ze tot de elite hoorde. Een elite waar de dokters experimenteerden op hun weerloze slachtoffers. Hun eed van Hippocrates was ondergeschikt geworden aan de belangen van het nazi-regime, in casu Adolf Hitler.
" Laten we naar de stad gaan, hier in het Krankenanstalt lopen er te veel pottenkijkers rond. En ik wil ook wel eens iets lekker eten, iets anders dan die kazernekost..."sprak Ilse.
Van kazernekost wist Harry niet veel, maar van goede spijzen wel.
" Lijkt me een goed gedacht..."
De chauffeur, die het gesprek gevolgd had, wist precies wat er van hem verwacht werd.
" Richting stad Frau Sturmbanfuhrer ?"
" Jawohl !"was het korte antwoord van Ilse.
Harry maakte zich de bedenking, dat in het Derde Rijk alles draaide om het gezag en het uniform dat men droeg. Alles scheen hier op militaire leest geschoeid. En de Fuhrer was nog maar een jaar aan de macht. Hij verbaasde zich erover hoe men op zo'n korte tijd een volk kon kneden, een willoze massa die alles zou doen wat hun Fuhrer hen opdroeg.
" Ge zijt zo stil, Harry, ik mag toch Harry zeggen, hoop ik ?"
" Natuurlijk, als u me toestaat om u Ilse te heten.."
" Aan wat denk je Harry ?"
" Aan m'n overleden vrouw, het is juist een jaar geleden dat ze verongelukt is...."
Pertinente leugen, maar 't was het begin van z'n veroveringstocht.
" Maar jongen toch, laten we het verleden laten rusten en ons richten op de toekomst. En die toekomst zegt me dat we eerst iets lekkers gaan eten.."
Harry voelde dat haar moederinstinct de bovenhand nam, 't was kwestie van geduldig afwachten. De chauffeur keek in z'n achteruitkijkspiegel en probeerde een glimp op te vangen van de twee turteltauben.
Ilse schoof wat dichter naar Harry en legde nonchalant haar arm op z'n been. Het gaf hem een warm gevoel.
" Je lijkt op m'n overleden vrouw, je bent even knap, maar Ilse, ik weet niet of ik er al aan toe ben.."
" Harry, de doden komen niet terug, na een jaar rouwen heb je recht om te leven hoor.."sprak Ilse, terwijl ze haar hand liet afdwalen naar z'n onderbuik.
Ze vroeg er om, zoveel was duidelijk. Harry boog zich naar haar en kuste haar op haar volle lippen, terwijl z'n hand haar dijen beroerden. De chauffeur kon niet alles zien, maar horen wel . Heil Hitler, dacht hij en Sieg Heil !
Elise Orny de Wernimont haar besluit stond vast, vanavond sliep ze niet alleen. Als Harry thuis zou komen, zou ze niet thuis zijn. Laat hem maar zoeken waar ik zit, dacht ze. Die Franse diplomaat, die altijd om haar heen fladderde leek haar een goede partij om een nachtje mee door te brengen. Ze had het nodig en niemand hoefde het te weten te komen. Wat niet weet, niet deert.
Ilse Schicksal bloosde, zelfs al was ze een SS-officier, vrouw bleef ze toch ook nog. Ze keek naar Harry en zag een hulpeloze blik in z'n ogen. 't Was duidelijk dat hij het moeilijk had, maar ze was vastbesloten hem er over heen te helpen. Harry was een meesteracteur, een meester in 't manipuleren. Was het daarom dat hij zo'n ontzag en respect voor Hitler had ? Twee manipulators die elkaar verstonden, zonder veel woorden ?
De wagen stopte voor hotel Bergdorf.....Eed van Hippocrates : ( omstreeks 400 v C )
Ik zweer bij Apollon de genezer, bij Asclepius, Hygieia en Panacea en neem alle goden en godinnen tot getuige, om naar mijn beste oordeel en vermogen de volgende eed te houden:
Ik zal naar mijn beste oordeel en vermogen en om bestwil mijner zieken hun een leefregel voorschrijven en nooit iemand kwaad doen.
Nooit zal ik, om iemand te gerieven, een dodelijk middel voorschrijven of een raad geven, die, als hij wordt gevolgd, de dood tot gevolg heeft. Nooit zal ik een vrouw een instrument voorschrijven om een miskraam op te wekken. Maar ik zal de zuiverheid van mijn leven en mijn kunst bewaren. Het snijden van de steen zal ik nalaten, ook als de ziekte duidelijk is; ik zal dit overlaten aan hen die hierin bekwaam zijn. In ieder huis waar ik binnentreed, zal ik slechts komen in het belang van mijn patiënten.
Mijn leermeester zal ik eren en liefhebben als mijn ouders; ik zal in gemeenschap met hem leven en zo nodig mijn bezit met hem delen, de kunst leren zonder vergoeding en zonder dat daartoe een schriftelijke belofte nodig is; aan mijn zonen, aan de zonen van mijn leermeester en aan de leerlingen die verklaard hebben zich aan de regelen van het beroep te zullen houden, aan hen allen zal ik de grondslagen van de kunst leren.
Al hetgeen mij ter kennis komt in de uitoefening van mijn beroep of in het dagelijks verkeer met mensen en dat niet behoort te worden rondverteld, zal ik geheim houden en niemand openbaren. Moge ik, als ik deze eed getrouwelijk houd, vreugde vinden in mijn leven en in de uitoefening van mijn kunst, maar moge het tegenovergestelde het geval zijn indien ik hem schend.
Ik zal mij verre houden van iedere welbewuste slechte daad en van elke verleiding, in het bijzonder van de geneugten der liefde met mannen of vrouwen, of zij vrij zijn of slaaf."

©GoNo

 

feedback van andere lezers

 • killea
  Super, intense, great writing Noel
  xxx
  j
  GoNo2: Dankuwel killea
 • Mistaker
  Ja, völlig vom wilden Watz gebissen!
  Ik ken zat vrouwen die nooit blozen (ik bijv. ;-))

  Groet,
  Greta
  GoNo2: Allé, zeg dat het niet waar is ?
 • tessy
  Graag gelezen.
  GoNo2: Bedankt
 • jack
  Haha, ik begin die Harry toch een beetje n smeerlap te vinden. Maar een smeerlap van het goede soort ;)
  Die eed van Hippocrates, is dat de echte of heb je dit verzonnen?
  GoNo2: De enige echte, stamt uit 400 v. C.
 • Mephistopheles
  Goed stuk, weer. Ik stel mezelf dezelfde vraag i.v.m. die eed...
  GoNo2: Is de echte eed, maar in deze moderne tijden is die wel aangepast
 • henny
  Aangepast is die eed zeker. Ik hoef maar aan de torenhoge rekeningen te denken. Heel goed deel weer.
  GoNo2: Dankuwel !
Er zijn 6 bezoekers online, waarvan 0 leden: .