writehi(s)story Passie voor schrijven
home   wat is writehi(s)story?   bladeren   uitgeven   gezamenlijke publicaties   boekenwinkel   manuscriptanalyse   inschrijven   contact   
top 10   wedstrijden   forum   hulp   
 
naam:  
pass:  


wachtwoord vergeten?
 
 

Volg ons op facebook

Ga naar chat

< terug

Betere leesbaarheid

28 Lorelei en andere Heimatliederen

door GoNo2

" Franz, kom mee naar de badkamer..."
Franz deed wat van hem gevraagd werd en volgde Harry naar de badkamer. Ssssst, deed Harry. Franz behield het stilzwijgen en wachtte af. Harry draaide de waterkraantjes open, had hij gezien in één of andere spionagefilm. Als ze afgeluisterd werden zou er weinig verstaanbaars te horen zijn.
" Harry, ik denk dat ze iedereen ,die deze suite gebruiken, afluisteren..."zei Franz op gedempte toon, alsof ze in een kathedraal stonden te bidden.
" Ja Franz, gij met uw politie-ervaring zal daar wel beter van op de hoogte zijn dan ik, veronderstel ik toch ?"
" 'k Vraag me af of ze de Fuhrer ook afluisteren ?"
" Ze zijn hier allemaal aan 't flippen, de ene al wat meer dan de andere...."was de conclusie van Harry.
" Harry, wie zegt dat ik geen spion ben van Himmler ?"
" Franz, hebt ge al eens op een donderdagnacht een kogel tussen uw beide ogen gehad ?"vroeg Harry sarcastisch.
" Euh, neen Harry......"
" Onnozelaar, moest ge een kogel tussen uw ogen krijgen, dan zoudt ge hier niet meer staan. Ga met zoiets naar de oorlog...."
Franz moest even nadenken, zag plots de humor er van in, en liet een bulderlach horen. Als men hen aan het afluisteren was, zouden ze zich aan de andere kant afvragen wat er zo grappig was.
" Franz, laten we wat heimatliederen zingen, maar dan zo vals als een overjaarse kat, die haar jongen niet meer vindt....."
Harry draaide de kraantjes dicht en Franz volgde trouw het bevel van Harry op. Zelfs de gevangenen in de kelder vroegen aan hun bewakers of die foltering nog lang ging duren. Liever inééngeklopt worden, dan die aanslag op hun oren nog langer te moeten verduren.
" Franz, laten we ter ere van de Fuhrer een heildronk uitbrengen. Op de Fuhrer, Sieg Heil ! Op de SS, Sieg Heil, op onze Reichfuhrer, Sieg Heil ! Op ons eigen, Sieg Heil !"
Aan die informatie zouden hun afluisteraars niet veel hebben.
De rest van hun conversatie ging over al het goede dat de Fuhrer al gepresteerd had en over die varkens van een Joden, die de economie naar de verdoemenis geholpen hadden.

Na een verkwikkende ( ? ) nachtrust, voor zover er nog sprake kon zijn van een nachtrust, werd hen op de kamer een ontbijt geserveerd. Harry en Franz lieten het niet aan hun hart komen en aten met veel smaak.
Harry moest toegeven dat de service uitstekend was en dat in het hol van de leeuw. Hij vroeg zich af of ze beneden in de kelder ook zo'n ontbijt kregen. Waarschijnlijk niet. Daar zouden ze wel als ontbijt vers fruit krijgen. Vers fruit dat zou bestaan uit versgeplukte muilperen. Bij de gedachte alleen al, moest hij glimlachen. Wat was hij toch goed in woordspelingen. Moest hij onthouden voor z'n memoires.
Harry en Franz trokken hun fris uniform aan. Franz herkende bijna Harry niet meer., zo'n metamorfose had Harry ondergaan. Harry zag er meer als een Duitser uit dan Franz. Hij straalde gezag uit en wist dat ook.
" Kom Franz, laten we de opperherren een bezoekje brengen, laten we eens laten zien wat een echte SS'er is...." Harry speelde z'n rol voortreffelijk, met een savoir-vivre alsof hij heel z'n leven lang al bij de SS was. Of hij nu wilde of niet, Franz moest hem bewonderen.....

©GoNo

 

feedback van andere lezers

 • Magdalena
  Ik vind dit door en door aangrijpend door de menselijkheid in een omgeving waarvan de geschiedenis leerde dat ...

  chapeau!
  GoNo2: Dankuwel !
 • tessy
  Ik moet Magdalena bijtreden.
  Ik leerde al meer uit dit verhaal dan uit de geschiedenis boekjes op school.
  In die boekjes lijkt het zo abstract, een ver van voor mijn tijd show, maar eigenlijk is het niet eens zo ver weg he, we moeten alert blijven om herhaling te vermijden.

  GoNo2: Dankuwel !
 • jack
  Hahahahaha, herejezus, versgeplukte muilperen?? Das geweldig!
  GoNo2: Dankuwel !
 • Mephistopheles
  Dat van die muilperen is inderdaad een geweldige. Geef me dan toch maar een gewone peer, hoewel ik daar ook niet meteen gek op ben. Ik ben meer een appelpersoon
  GoNo2: Laatst nog een peer tegen mijne appel gekregen....
 • killea
  Superb writing, Noel

  xxx
  j
  GoNo2: Thanks
 • henny
  Zeker het begin met een brede glimlach gelezen. Harry wordt vaak genoemd hoewel het duidelijk dat het over hem gaat. Mag je wat schrappen
  GoNo2: Bedankt voor het lezen !
Er zijn 14 bezoekers online, waarvan 0 leden: .