writehi(s)story Passie voor schrijven
home   wat is writehi(s)story?   bladeren   uitgeven   gezamenlijke publicaties   boekenwinkel   manuscriptanalyse   inschrijven   contact   
top 10   wedstrijden   forum   hulp   
 
naam:  
pass:  


wachtwoord vergeten?
 
 

Volg ons op facebook

Ga naar chat

< terug

Betere leesbaarheid

De Kunst van het Bloggen

door seraph21

(Dit is een eerste versie van een blogpost/column. Alle feedback, suggesties tot verbeteringen, discussies zijn welkom!)

(Update: Dit is ondertussen al een tweede, definitievere versie.)

Misschien klinkt het vreemd, toe te geven dat Sam De Bruyn de inspiratie was voor deze blogpost. Zij die mij kennen weten dat ik een apathie/antipathie-relatie heb met deze jongeman. Voor zij die mij niet kennen: meestal slaag ik er in geen moer te geven om Sam en zijn non-perikelen.

Meestal.

Onlangs zei een vriend, "Hee, ga eens kijken op de site van de Redactie. Sam De Bruyn heeft er een blog!" Nieuwsgierigheid overwon. Ik vroeg me echt af waar een overhypete en in se oninteressante BV zoal over blogt.
Niet bijster veel, bleek het antwoord te zijn. Maar meer daarover later.



Bloggen is een vrij recent fenomeen. Hoewel, niet zo heel recent meer. Wel gevaarlijk. Extreem gevaarlijk, volgens ontslagnemend Minister van Landsverdediging Pieter De Crem. Ik herinner mij nog levendig zijn vurig (en onbedoeld hilarisch) pleidooi tegen de 'blogue', een sluimerend gevaar in onze samenleving, alwaar iedereen naar eigen goeddunken en zonder gevolgen zijn mening kan verkondigen.

Het leek wel een Duitse film uit de jaren '30, en niet de expressionistische soort.

(Het kan natuurlijk zijn dat hij het sarcastisch bedoelde. Ik heb het daar soms wat moeilijk mee, sarcasme bespeuren.)

Lang niet alle bloggers zijn paria's, uiteraard. Kijk maar naar Jean Philip De Tender, nethoofd van Één. Af en toe durft de man wel eens een boekrecensie uit de pols te schudden, zoals onlangs nog over de nieuwe roman Homoheks, Lieve Homoheks. Ik moet toegeven, ik heb het boek nog niet gelezen, en hoewel het overal lovende kritieken ontvangt ben ik niet zeker of ik het wel wil lezen.

(Toch niet als de zin "[...] die in brand vliegt als een schuur op een open vlakte" representatief is voor de schrijfstijl. Niet meteen mijn ding, zulke metaforen.)

(Alhoewel, misschien is het ook sarcastisch bedoeld. Ik zeg het, ik heb het er moeilijk mee.)



Waar gaat dit alles heen, vraagt u zich af?

Net als Mr De Crem zie ik ook een groot gevaar. Niet het gevaar van vrije meningsuiting, neen, maar dat van literatuurverloedering.

Nou ja, misschien overdrijf ik.

Misschien is de blog van een BV geen literatuur.

En wie weet, misschien snap ik het ook gewoon niet. Mij lijkt de blog van Sam De Bruyn voor het grootste deel een losse aaneenschakeling van pietluttige anekdotes, met hier en daar een vermelding van de namen die deze maand naar voor kwamen in de media. Allemaal aan elkaar gelijmd met obscure one-liners, zonder achterliggende boodschap, zonder motief, zonder leidraad.

And the crowd loves it.

Is dat omdat je lezers toevallig allemaal nihilisten zijn, Sam? Omdat je een BV bent?

Omdat ze niet snappen dat je maar wat inhoudsloos uit je nek lult?



Of! Zou het mogelijk zijn? Is het sarcasme?

(Zoals ik al meerdere malen zei, ik heb het er moeilijk mee. Het zou veel verklaren.)

Ja! Dat is het, he?

Nu zie ik het!

Het doet me zelfs denken aan dat ene stukje van Hans Teeuwen - ken je het? Hans staat even heel serieus op het podium, en draagt een gedichtje voor. Ik weet niet meer wat de precieze tekst was, iets in de trant van 'de zwaarheid van zijn donkere ziel'. Het kon evengoed 'in brand vliegen als een schuur op een open vlakte' geweest zijn. Maakt niet uit.

Het punt is, het publiek wordt er even helemaal stil van, begrijpend knikkend, in gedachten verzonken door deze onverwachte 'diepzinnigheid'.

Waarop Hans schreeuwt, "Godverdomme, wat zijn jullie achterlijk! 'De zwaarheid van mijn donkere ziel/In brand vliegen als een schuur op een open vlakte', dat slaat toch helemaal nergens op! Maar ja, dat is dan mijn publiek weer he! Jezus Christus."

Geniaal.

Ik had het echt niet door, Sam.

Dat is toch de werkelijke bedoeling van je blog, niet?

Dat sarcasme, dat spelen met de goedgelovigheid van je publiek? Met hun ingebeelde, pretentieuze culturele ambities?

Nee?



... Alsjeblieft?

 

feedback van andere lezers

  • Dora
    Dit is meer iets dat je op toneel moet brengen. Dan zien we je gezicht erbij, kun je de pointes precies timen...het sarcasme op de juiste plek horen.

    Leuk, moeilijk op papier te volgen, maar dat komt hoofdzekerlijk omdat ik Nederlandse ben, de binnenlandse infrastuctuur van jullie politiek en literatuur niet machtig ben, me met gemak op een eenrichtingsbaan begeef en dan denk dat alle anderen de verkeerde kant opgaan.
    Jullie smeuig smakelijke humor, hahahaha... beter kan pruimen in gerechten, zoals konijn in bier gestoofd
    of een broodje oorlog dat is onthoofd...
    Ik was laatst (als uit de klei getrokken Hollandse) hoogst verbaasd dat gij persoonlijker zou zijn, dat je of jij bekakt en hoogdravend overkomt...zo zie je maar, ik heb mijn neus in de zak in plaats van de goede kant op, aan mijn Feedback moet je dus niet al te veel gewicht hangen, dat hangt al aan mijn lijf en van ouderdom loop ik ook een beetje stijf, dus....., < : )))....
    seraph21: Oh jee, straks zie ik mezelf nog als een Vlaamse Hans Teeuwen, dit op toneel brengend...
  • Runner
    Schrijfstijl is mooi.
    Blog/column lijkt mij wat te uitvoerig en springerig.
    Ik zeg met opzet lijkt, want ik ben niet deskundig.
    Desalniettemin graag gelezen.
    seraph21: Springerig heb je gelijk in, dat heb ik ook al gemerkt bij het herlezen nu...

    Ik weet niet hoe strikt de woordenlimiet van een column of blog is, dus uitvoerig weet ik ook niet zeker :)
  • hettie35
    Ik heb het graag gelezen, je schrijfstijl ligt wel in mijn straatje
    heb ik het gevoel.
    groetjes Hettie
Er zijn bezoekers online, waarvan leden: .