writehi(s)story Passie voor schrijven
home   wat is writehi(s)story?   bladeren   uitgeven   gezamenlijke publicaties   boekenwinkel   manuscriptanalyse   inschrijven   contact   
top 10   wedstrijden   forum   hulp   
 
naam:  
pass:  


wachtwoord vergeten?
 
 

Volg ons op facebook

Ga naar chat

< terug

Betere leesbaarheid

Communicatie

door puk


'Vies, die bomen en overal blad, bah.'
'Geeft troep in het plantsoen.'
Bijna twintig meter straat en plantsoen scheiden mij van deze conversatie. Vier handen raken elkaar bijna, beschermend boven een rokersvlammetje. Geen reden om te schreeuwen, zeker niet omdat iedereen wordt besproken, alles afgekraakt.
Achter me tikt iemand op het raam. Ha, mijn skypegesprek. Als ik bij de keukendeur ben roept de overbuur: 'Bier?' Het klinkt alsof hij naast me staat.
Amerika aan de skypelijn. Via de koptelefoon praten moeder en zoon, overbruggen een afstand van duizenden kilometers. Onze schoondochter wil me ook iets vragen. Wij chatten via haar computer, vader neemt de koptelefoon en het spreken over. We zijn dus nu met vier mensen en drie computers aan het praten en tikken.
Dan skypet onze dochter haar broer, vanuit haar huis dertig kilometer bij ons vandaan. Zoonlief tikt een antwoord voor zijn zus. Vader en zoon praten nog, ik chat met schoondochter en onze zoon met zijn zus.
Mijn schoondochter heeft ook een vraag voor onze dochter, maar krijgt geen contact. Ik waarschuw telefonisch dochterlief, die nog een verbinding maakt en daarna gelijktijdig met haar broer en schoonzus chat. Terwijl ik met mijn schoondochter chat, met mijn dochter telefoneer, de kat van het toetsenbord haal en naar mijn mans koud wordende koffie gebaar, praten de mannen door. De verbindingen zijn mij een raadsel. Moderne communicatie!
Als beide wereldhelften uitgekletst zijn, is het buiten stil. Duiven koeren, één vanuit het nest, de ander vanaf de honderd meter verre bosrand. De vinkenvrouw beantwoordt het tsjiep van haar man. De steenuilen miauwen, een grutto laat zich horen, roodborsten stellen elkaar gerust: hier ben ik, hier ben ik. Mezen hebben hun eigen geluid en overal houden nestzitters draadloos contact met de voerhalers. 'Stjiep of piep' is genoeg. Ik hoef alleen maar bewust te luisteren en ik weet wie waar broedt. Communicatietoppunt!
In het plantsoen smeulen sigarettenpeuken naast bierblikjes. Het voortuintje is geharkt, de gewiedde crocusbol ligt in de goot, een televisie loeit. Prrt klinkt het uit de heg, prrt op de composthoop. Vind ik ook.



 

feedback van andere lezers

  • hettie35
    Leuk geschreven en fijn om te lezen,
    groetjes Hetty
    puk: Dank je.
  • tessy
    Oei oei ik loop verloren in die wereld, ben al tevreden als ik op mijn oude laptopje kan tikken.
    Maar de vogels ja..naar hen luisteren vind ik zalig.
    Heel leuk geschreven
    puk: Dank je en ik geniet met je mee, van de vogels.
  • Dora
    Poehee, communicatiemieren en door jouw schrijven ik communi camee. Goed neegezet de moderne mogelijkheden natuurlijk in de natuurlijke natuur per uur uur
    puk: Dank je
Er zijn bezoekers online, waarvan leden: .