writehi(s)story Passie voor schrijven
home   wat is writehi(s)story?   bladeren   uitgeven   gezamenlijke publicaties   boekenwinkel   manuscriptanalyse   inschrijven   contact   
top 10   wedstrijden   forum   hulp   
 
naam:  
pass:  


wachtwoord vergeten?
 
 

Volg ons op facebook

Ga naar chat

< terug

Betere leesbaarheid

Groene Briefjes uit Amerika (3) - Deel uit Verschrikkelijke Stad.

door elpe

../..

Sergej en Milaj dronken in de Zevenden Hemel op hun broederschap. In het gezelschap van vier frisse blonde dames, die Sergej op voorhand voorzien had van een paar honderd dollar, kraakten ze nu al de vierde fles champagne. In Grozny, waar Sergej deel uit maakte van de Kadyrovsty had hij verschillende keren beroep gedaan op de Kontraktniki. Huurlingen waar Milaj deel van uitmaakte en die tegen betaling allerhande vuile diensten aan hen verleenden. Het waren één voor één criminelen die, voor een strafvermindering, hun diensten verleenden. Ze werden dan ook ingezet om de vuilste jobs uit te voeren zoals het bemannen van checkpoints en uitvoeren van nachtelijke raids. Deze raids waren gekend onder de bevolking van Grozny. Ze waren steeds gericht tegen de zogezegde rebellen maar troffen altijd onschuldigen. Ten zuidoosten van de stad hadden ze een privé gevangenis waar gevangen rebellen werden gebruikt als boksballen. Milaj behoorde destijds tot deze boksclub en had volgens Sergej meer dan goed zijn best gedaan. Hier in deze boksclub waren ze bloedbroeders geworden toen hij informatie losklopte uit een murw geslagen rebel. In een laatste rochel had deze, op voorhand ten dode opgeschreven rebel, hem onthuld dat de rebellen een raketaanval voorbereidden op de luchtmachtbasis van Chankala.

Milaj zag een grote kerel, met half verbrand gezicht, de kroeg binnenkomen en deed teken naar Sergej. De reus bestelde een wodka in het Russisch. Beide mannen hun oren stonden dadelijk op scherp. Het was voor hen onmiddellijk duidelijk dat de reus een streekgenoot was. De vraag was achter was hij een 'vriend' of een 'vijand'. Op het moment dat de man zijn tweede wodka bestelde nam Sergej, zoals gewoonlijk, het voortouw en riep naar de dienster dat hij die Wodka wel zou betalen.
Heel traag, als in slow motion, keek de triestige reus op in de richting van beide mannen. Voor hem was er in deze instelling géén lawaai en waren er géén andere aanwezigen. Dat die twee aan de andere kant van de toog die hem, in het Russisch, zegden dat zij de drank zouden betalen trok hem aan. Mikel schoof op naar de twee figuren aan de overzijde en plaatste zich tussen Sergej en Milaj in. Al vlug kwamen ze van elkaar te weten dat ze hetzelfde gedachtegoed deelden. Twee flessen Wodka later wisten Sergej en Milaj dat de reus een handlanger was in het, in Antwerpen neergestreken, Russisch Staatscircus. Ook wisten ze binnen de kortste keren dat Mikel de lieveling van "Herr Direktor" was. Hun aandacht werd nog eens dubbel geprikkeld toen ze van Mikel hoorden dat binnenkort alle artiesten zouden uitbetaald worden. Deze reus moesten ze ten vriend houden. De taxi die Mikel terug naar de Gedempte Zuiderdokken bracht werd door zijn vrienden op voorhand betaald.
Om vier uur 's morgens kreeg Darina bezoek van Sergej en Milaj. Ze maakten haar onmiddellijk duidelijk dat ze de verminkte reus moest ten vriend houden en dat ze géén "njet" als antwoord wilden. Vanaf nu zou hij door haar dubbel en dik in de watten gelegd worden. De Tsjetsjenen maakten haar ook duidelijk dat ze, als ze meewerkte, binnenkort rijkelijk zou vergoed worden. Darina had al wat meegemaakt in haar jonge leven maar dit verbale geweld had ze nog niet meegemaakt. De manier waarop beide mannen haar deze medewerking oplegden verdroeg geen "neen".
Ze keerde in gedachte nog even terug naar de reus en het woord reus sloeg op heel die man. Ze was wel wat gewoon maar dit, dit had ze nog niet meegemaakt. Het vooropgestelde geld deed haar dan overstag gaan, daar had ze wel wat voor over. Ze had in feite geen keuze, ze moest en zou de reus tot in de puntjes verzorgen en trachtten te weten te komen waar en hoeveel geld er zou toekomen. Beide boeven beloofden haar bovendien tweeëneenhalve procent van de buit.

Oleg Konstantinovtsj Popov zei ooit eens tegen Mikel; "je moet het leven voelen, uit het leven ontwikkel ik mijn acts, want vreugde scheppen is mijn doel". De uitspraak van deze wereldbefaamde clown bleef Mikel nog altijd bij, vooral dan dat deel dat spreekt over "het leven voelen". Hij was door het leven getekend en kwam nog enkel aan zijn sexuele trekken mits betaling. Darina echter - zijn liefste Darina - had bij zijn tweede bezoek, de dag nadien, gezegd dat hij niets moest betalen omdat hij zo lief was. Ook de keer daarna en daarna moest hij niets betalen. Mikel was verliefd en beloofde haar een backstage rond te leiden in het circus. Hand in hand liepen ze die dag rond tussen de woonwagens en kooien. Bij de grote wagen van "Herr Direktor" hielden ze halt op het moment dat deze laatste juist buitenkwam. Toen deze zag dat zijn protégé daar stond, hand in hand, met een lieve blonde dame werden ze onmiddellijk uitgenodigd. Darina kon die avond aan Sergej en Milaj vertellen dat de geldkoeriers van Group 4 tweehonderdduizend euro, in cash, zouden aanleveren op donderdag eerstkomende, in de loop van de namiddag. Volgens Herr Direktor moesten enkele grote rekeningen en de gages van de artiesten betaald worden.

.../... wordt vervolgd

 

feedback van andere lezers

  • jan
    Die Mikel kan goed tegen wodka maar zingen...
    elpe: Dat is iets minder.....
    thx ffb
  • hettie35
    Heb er weer even tijd voor genomen om dit deel te lezen, het is en blijft genieten.
    Groetjes Hettie
    elpe: Ik ben blij dat je kan genieten ....
  • tessy
    Je houd het spannend.

    ps ik wilde geen steen werpen met die dt fout, ik vond het gewoon grappig dat het nu eens IK was die JOU op een schrijffout mocht wijzen in plaats van andersom. Ik kon deze unieke kans niet laten liggen :-)
    Trouwens ik denk dat ik op wh intussen al beroemd ben om mijn dt fouten, dus ik heb niet de pretentie met een ander te spotten, het was gewoon een leuke situatie vond ik
    elpe: Danke Tessy,
    ik vond het zelf ook een beetje triest dat ik zo een domme schrijffout kon maken... maar ja niks aan te doen... ik moet het maar beter nalezen.
  • Dora
    Weer verrie interesting
    Deze raids waren gekend? gekend als in berucht of gevreesd?
    Ik zou misschien wat synoniemen spelen met zijn postuur: Reus-grote kerel -gigant- klerenkast- grote spierenbundel-mannetjesputter....voor de variatie, < : )))
    elpe: Dankje Dora, synoniemen gebruiken ---goed idee
Er zijn bezoekers online, waarvan leden: .