writehi(s)story Passie voor schrijven
home   wat is writehi(s)story?   bladeren   uitgeven   gezamenlijke publicaties   boekenwinkel   manuscriptanalyse   inschrijven   contact   
top 10   wedstrijden   forum   hulp   
 
naam:  
pass:  


wachtwoord vergeten?
 
 

Volg ons op facebook

Ga naar chat

< terug

Betere leesbaarheid

Het bewustzijn (filosofie-bedenkingen)

door Allem

Mensen zijn zoogdieren. In niets zijn we meer of minder dan een dier. Het enige wat ons onderscheidt is het bewustzijn.

De mens ziet zichzelf als superieur omdat we bovenaan de voedselketen staan. De geschiedenis leert ons dat het bewustzijn hiervan de oorzaak is. We zijn in staat om op een snelle manier te leren uit onze bevindingen. Maar was dat wel de bedoeling van deze gave?

Veel mensen misbruiken het bewustzijn om zichzelf tot het onmogelijke te drijven. We zijn, voor de gelovigen onder ons, God niet en ons verstand laat dit ook niet toe. Hoe verstandig we ook mogen zijn, hoeveel prachtige dingen we ook mogen verwezenlijken, we hebben als mens ook onze beperkingen.
Net zoals de dieren.

Het enige zekere wat het bewustzijn ons leert, is dat we beseffen dat we dood gaan. Door het besef hiervan kennen we het begrip tijd. We worden geboren en de klok begint te tikken. De tijd die ons rest om iets te leren uit ons leven.

Gebruik die tijd om zoveel mogelijk kennis op te doen en die door te geven aan je kinderen of naasten. Hoop dat zij hieruit leren en op hun beurt de evolutie verder te laten evolueren en het leven op de juiste manier te interpreteren en zorg te dragen voor de geboorte van ons bestaan.

De dag dat dit gebeurt zal de toekomst van de mensheid en de natuur verzekerd zijn.

In het andere geval zal die prachtige gave, het bewustzijn, onze ondergang worden.

Wie is dan superieur? De mens met het bewustzijn of het instinct van het dier?

 

feedback van andere lezers

  • Rothe
    Ons dagelijks denkertje. Moeite waard om er even bij stil te staan. Rothe.
  • Danvoieanne
    denken maar..
  • Hoeselaar
    Je durft nogal prognoses te stellen, onze ondergang?
    Elke creatie op de aarde heeft haar eigen overlevingsmechanisme door de eeuswen vervolmaakt, maar daarom nog niet volmaakt gemaakt.
    Als we de mens als uitgangspunt voor het gebruik van onze insticten mogen nemen, staan we niet erg hoog op de laddersport maar eerder op het laagste trapje. Mag ik je een raad geven beste Allem, zoek het als aspirant denker niet meteen te hoog, je kent dat verhaal van Icarus waarschijnlijk, hé.

    Willy
  • GoNo2
    Een mens zal nooit leren van z'n fouten, dat bewijst de gehele geschiedenis van het mens-dom. een mens doodt nu éénmaal uit plezier en niet om te overleven hé?
  • warket
    Dominant zijn we wel op deze aardkluit. Vraag me af hoelang het nog duurt om bewustzijn wetenschappelijk als materie te ontcijferen en daarna te manupileren. Misschien binnen vijftig of honderd jaar, maar zal er dan nog een ezel balken op deze aarde? Als levenden vandaag zullen we het niet weten. Een geruststelling voor het opnieuw slapen gaan in onze tijdelijkheid.
  • andremoortgat
    Ik kan alleen volmondig aansluiten
    met de commentaar van Hoeselaar
    Je inzichten, zeer merkwaardig overigens
    zullen nog groeien met de jaren
    maar moeten nog evenwicht en diepgang krijgen
  • joplin
    Een hond, een kat zondert zich af voor het sterft.
    Wie zegt dat ze niet bewust zijn?
    de eeuwige twijfelaar
    xx
    Allem: Correct. :-)))
Er zijn bezoekers online, waarvan leden: .