writehi(s)story Passie voor schrijven
home   wat is writehi(s)story?   bladeren   uitgeven   gezamenlijke publicaties   boekenwinkel   manuscriptanalyse   inschrijven   contact   
top 10   wedstrijden   forum   hulp   
 
naam:  
pass:  


wachtwoord vergeten?
 
 

Volg ons op facebook

Ga naar chat

< terug

Betere leesbaarheid

Partij Van De Armoede

door pisatelj

(Deel zes van de laatste communisten)

6.
Ik stap uit bij mijn huis. "Ik kan vanavond nog terugkomen, he. Ik ken een Russische verpleger met veel sympathie voor ons, we kunnen die gaan bezoeken." Ik zeg dat mijn tekenaar op nieuwe scenario's voor Verkrijt zit te wachten. Romain zegt: "We moeten toch echt aan vrouwen geraken, he." Ik zeg dat mijn moeder en mijn tante wel op de lijst zullen staan. Daarmee lever ik mijn familie uit om deze avond niet meer te hoeven militeren voor de Partij van de Arbeid. "Ok, ik rijd naar Denderleeuw." En weg is hij. Sigaret in de mond. Als een bejaarde James Dean.
Thuis wachten drie afwijzingsmails op mij. "Niet het juiste profiel." Vroeger vond ik altijd vlot werk. Geen werk dat ik echt wilde doen, maar soit, ik vond het toch vlot. Nu word ik al een half jaar intensief afgewezen. Hebben die door dat ik bij de Partij van de Arbeid ben of zo? Ik heb mij laten vertellen dat je het dan mag vergeten op de arbeidsmarkt. Die arbeidsmarkt wordt steeds exclusiever. Ze pushen u gewoon om te profiteren van het systeem! Pfff, ik zweer het elke dag: Ik wil nooit nog werkloos zijn.
Ik stuur mijn tekenaar tien nieuwe scenario's. Waarvan hij er een stuk of drie zeer goed vindt. En die andere zeven voert hij af? Er valt een plotse zwaarte op mijn schouders. Ik ga wat lezen.
Laat ik die "Op Mensenmaat" van Peter Mertens, onze voorzitter, maar eens lezen. Dat ik morgen kan scoren bij Romain. In een verwoede poging om mijn zelfbeeld een beetje op te krikken.

Ik heb het snel uit. Het is een pleidooi voor openbare dienstverlening, nationaliseren, enzovoort. De stokpaardjes van links. Onze samenleving zit goed fout. De oplossing? Het socialisme 2.0. Wat dat inhoudt, is voor het volgende boek. Enkele jaren later, is de uitleg over die magische oplossing ook weer voor het volgende boek, zo lees ik in 't laatste hoofdstuk van 'Hoe durven ze?'. Sja, een goede verteller geeft het beste pas op het allerlaatste prijs natuurlijk. Waarom dat socialisme moet genummerd worden? Omdat het al eens is geprobeerd. En sinds de val van de Berlijnse muur geldt het officieel als 'failliet'. Socialisme 2.0 moet de fouten van socialisme 1.0 vermijden. En dat kan. Je leest het in het volgende boek.

Alleszins toch wel straf dat er een elite is die zich altijd zo schaamteloos blijft verrijken, terwijl de werkende mensen (lees: zij die weinig verdienen) het gelag betalen. Maar heb ik Peter Mertens nodig om dat te weten? Mijn zatte dorpelingen heb ik nooit wat anders horen zeggen. "Het zijn zotten die werken."

 

Enkel ingeschreven gebruikers kunnen stemmen.

Totale score: 2

Uitstekend: 1 stem(men), 100%
Goed: 0 stem(men), 0%
Niet goed: 0 stem(men), 0%

totaal 1 stem(men)
Er zijn bezoekers online, waarvan leden: .