writehi(s)story Passie voor schrijven
home   wat is writehi(s)story?   bladeren   uitgeven   gezamenlijke publicaties   boekenwinkel   manuscriptanalyse   inschrijven   contact   
top 10   wedstrijden   forum   hulp   
 
naam:  
pass:  


wachtwoord vergeten?
 
 

Volg ons op facebook

Ga naar chat

< terug

Betere leesbaarheid

A'pen.

door verf

wie in de jaren 70tig rond de kathedraal, naar den buiten wilde liep de nationaalenstraat in en zat na enkele honderden meter tussen koeien. En wie verder ging kwam is een soort niemandsland terecht waarover de burgerij graag zegt dat het gevaarlijk is. Vooral nachts. Waardoor het een aantrekkings kracht wordt voor diezelfde kleinburgerij.
De schepen die toen nog in het centrum of dichtbij het centrum aanlegden zorgden toen voor een kosmopolitische sfeer. Vele schepen bleven een paar dagen, sommigen langer, nog andere verlieten de haven stad niet meer en bleven aangespoeld. Dag en nacht werden op de vele terrassen op de ruime pleinen. Het wel en het wee besproken, waarna men overging tot nachtelijke feesten. Het leek wel alsof Antwerpen dag en nacht feestte. Een van de oorzaken van dat feest was de unieke positie. De haven trok gefortuneerde zakenmensen aan uit het hinterland die in de haven handel dreven. De contracten en de contacten in de toenmalige netwerken werden bij nacht gefêteerd in de buurt van het dekonincks plein. Waar er gelegenheden gevestigd waren die in ieder dorp in het hinterland verboden waren . Als men de positie van homoseksuelen in die tijd bekijkt dan ziet men dat er alleen in Antwerpen een plaats was waar men met elkaar contacten kon legen. Iedere weekeind was het in de homobars koppen lopen. De verbetering van de werkcondities die hardhandig met menig staking werd afgedwongen deed veel geld binnenstromen. De as tussen de kathedraal en het stadions gebouw was de belangrijkste as waar men dag en nacht volk vond. De twee gebouwen zijn centrums waar twee werelden leven. Rond de kathedraal is er een dorpsmentaliteit. Het centrum rond het stadion is wereldlijker. De contacten zijn er veel anoniemer, stedelijker. Het kan niet anders rond het stadion verzamelen zich diegenen die de trein gebruiken en die via het spoor zijn aangespoeld. Rond de kathedraal daar kennen de meeste inwoners elkaar en is er een bedrijvig sociaal contact en controle een Vlaamsch dorp waardig.

Wat is het eerste geweest die Antwerpen meesleurde in zijn onderegang? Was het de emancipatie van het platteland dank zij de media. Was het verdwijnen van de schepen naar plaatsen ver van het centrum en voor zeer korte tijd. Zodanig dat de sfeer minder kosmopolitisch werd. Was het de verbetering van de materiële situatie van de arbeiders. Zodat bewoners van sloppenwijken opeens massaal een ferment in het hinderland kon permitteren. Zodat de stadsvlucht enorm was. Daarbij kelderden de huurprijzen zodanig dat grote delen van wijken opeens interessant werd voor vreemdelingen, marginalen kunstenaars. Na een paar jaar lag Antwerpen plat de kosmopolitische havenstad die Antwerpen ooit was verzonk in een diepe provincialistische crisis

De stad Antwerpen is pas de laatste jaren langzaam uit die crisis aan het ontwaken. De wederopstanding is het werk van mensen die op de plaatsen die vroeger tot gevaarlijk gebied werden beschouwd, hard gewerkt hebben. De vrienden waar ik de laatste jaren kon logeren op de lanbermontplaats die hebben tientallen jaren geleden voor een appel en een ei een verdieping gehuurd. Die toen al met gaten in de vloer tot ruïne mocht gerekend worden. De hopper die in zijn ontstaan een gezellig café was. Waar des zomers, op de terrassen de indruk kon bestaan een beetje in Parijs te wonen. Is nu de contactplaats van de beau monde. Terwijl de as kathedraal stadion in een hoog tempo aan het verslensen is. Nu is de nieuwe as kathedraal, zuid de belangrijkste as geworden die verder loopt naar het nieuwe prachtige gerechtsgebouw. Ik had liever een operahuis, kunstenhuis van internationale allure maar daar is Antwerpen nog een tikkeltje te provincialistisch koopman zuchtig voor. Daarachter strekt zich een braakliggend gebied uit die de stad verbind met Hoboken visionaire opinie makkers zien Hoboken al als een geëmancipeerd deel van de hippe toekomstige stad. De nieuwe spoorverbinding zal helemaal afgewerkt iedere dag 50.000 mensen de stad in en uit stuwen. Antwerpen is uit zijn as aan het verijzen. Een van de schoonste en zeer rap te verwezenlijkingen voor de vernieuwing van de stad zou kunnen zijn. De Waalse en Vlaamsche kaai terug omvormen tot jachthaven. De kaai muren liggen er nog. Met een kleine aanpassing is het zo gebeurd. Het zou niet alleen aansluiten bij het kunstzinnige karakter van de buurt het zou een poort zijn een vloeiende stedelijke golving die aansluit op Hoboken

De Antwerpenaar heeft die crisis ondergaan niet in staat om de veranderingen te stopen . Antwerpenaars waren hun trots op hun stad kwijt, die trots is de laatste jaren toegenomen. Velen ruilen het platteland terug in voor de stad. De bron van inkomsten is dank zij de groter wordende economische activiteiten in de binnenstad grootser geworden De aantrekkingskracht wordt iedere dag sterker. Straks wordt de stad waker en zal zich van Hoboken tot de rand van het oude havengebied in het noorden stad mogen noemen. Na de ontsluiting van de grote ring zal het Antwerpse gebruik toenemen en zal zorgen voor een ontsluiting in het oosten. De Antwerpse grote ring wordt dan een contactader die verschillende delen van Antwerpen met elkaar in contact kan brengen. De haven zal daarbij een grote rol spelen, ze zorgt niet alleen voor een groot potentieel bewoners, ze zorgt ook voor de bedrijvigheid die rond de haven ontstaat. Door de internationale uitstraling van de Belgisch Antwerpse kunstsien is het voor veel bedrijven een genot om in Antwerpen hun standplaats te maken. Hun medewerkers hebben deel aan een internationale gebeuren wat voor die dynamische actieve medewerkers een reden is om zich goed te voelen. Het genereren van economische krachten door de Antwerpse kunst wereld met wereld allures. Is een in gang gezet motortje die niet te stoppen is. Omdat de rol in Europa die Antwerpen speelt nog niet afgelopen is. Het is de toegangspoort voor veel producten die het hinderland broodnodig heeft en het ziet er niet naar uit dat die stroom opdroogt.

 

feedback van andere lezers

  • ivo
    vroeger was niet beter, het was anders. De Groene Michel op de Grote Markt was een pleisterplaats dat samen met het Pannenhuis op het Concienceplein als een magneet werkte op de jeugd die er rond hing.
    Er werd openlijk gedeald en alles was te koop. Ook de ellende van de jongeren die zonder dak boven hun hoofd, hun lichaam wel moesten verkopen wilden ze nog iets of wat leven overhouden aan de miserie die ze dagelijks doormaakte.

    Antwerpen is vermoord toen men rond het Vleeshuis alle huizen had platgegooid ... en toen de Waalse kaai plots een parking werd.

    Nu er terug wat leven komt in de brouwerij, door cultuur veel meer op de voorplaats te zetten, zie ik dat alles wat ooit kapot ging terug kan opleven, en nieuw leven geven. Ik kijk liever hoopvol naar dat nieuw leven dan naar de nostalgie van het verleden dat ook maar een reflectie is in onze gedachten van wat wij er van hebben overgehouden ..
    verf: xx
  • fenk
    Een mooie verhandeling, over iets wat je duidelijk aan het hart ligt. Denk je echt dat de demping van de zuiderdokken kan teniet gedaan worden? Ik hoop het samen met je.
    verf: het kan makelijk
    aleen is daar wat moed voor nodig
    gr...ed
  • DensPowells
    Lang leve 't stadt! Schoon betoog.
    verf: xx
  • vladimier
    Sociale historiek van de bovenste plank ; dit soort documenten zal in de verre toekomst van goudwaarde blijken te zijn.
    Keep up the good work.
    verf: nice
  • Ghislaine
    Knappe ode aan het gewone leven en de stad.
    verf: dank u
  • RolandBergeys
    Ja, wel knap, Verf.
    verf: xx
Er zijn bezoekers online, waarvan leden: .