writehi(s)story Passie voor schrijven
home   wat is writehi(s)story?   bladeren   uitgeven   gezamenlijke publicaties   boekenwinkel   manuscriptanalyse   inschrijven   contact   
top 10   wedstrijden   forum   hulp   
 
naam:  
pass:  


wachtwoord vergeten?
 
 

Volg ons op facebook

Ga naar chat

< terug

Betere leesbaarheid

Pinksterbespiegelingen

door suasso

Als jongetje begreep ik nooit wat Pinksteren voor feest was.
Nu begrijp ik de gedachte. Het lichaam van Jesus herrezen naar de hemel gegaan, aan zijn discipelen liet hij zijn (Heilige) Geest.
"Vormsel" was het derde "initiatie-sacrament" waardoor wij katholieken deelachtig werden. De andere twee zijn Doopsel(H.Vader) en Eucharistie(de Zoon).*

Een fascinerend idee en gegeven, de te bejubelen in ons allen verinnerlijkte en als eenheid gespreide Geest. Was Pinksteren ook een vóór-christelijk feest?. Geen informatie te vinden. Het is dus misschien een 100% christelijke uitvinding.

Wel las ik over "Pinksterbloem" of "Pinksterbruid":
'Eén van de voorjaarsfeesten was de viering van de Pinksterbloem (in oostelijke provincies Pinksterbruid). Dit moet oorspronkelijk een feest geweest zijn waarop het mooiste meisje van het dorp of de buurt door de jongelingen tot pinksterbloem of -bruid werd gekozen en met bloemen werd versierd en gekroond; een feest waarbij huwbare, jonge mannen en vrouwen dansten, zongen en met elkaar kennis maakten. De bloem of bruid symboliseerde een nieuw begin, de aanvang van de zomer, en tegelijk vrijage en huwelijk.'**
Toch: deze feesten zouden na 1500 ontstaan zijn. Geen 'heidense' wortels.
Spreekt tot mijn verbeelding.

De angelsaksische benaming 'Holy Spirit' brengt mij op een volgende, misschien wat vreemde vraag: zit de H.Geest misschien in Holysloot?
Holysloot is een heel oud landschappelijk gehucht aan een meer in het Waterland. Een fascinerende naam: zou de geest daar in de sloot zitten? Nooit iets over gelezen of van gezien. Toch, de wandelaar zal zeker iets van goede geest herkennen in dit NIVON-bericht:

'Boer zijn is zo makkelijk niet meer. Jaag je een paar wandelaars het weiland uit. Blijken het advocaten van een gerenommeerd advocatenkantoor te zijn. Het voetpad door het weiland van boer Bakker bestaat al minstens 400 jaar en verbindt het Waterlandse dorp Holysloot met de IJsselmeerdijk.
Sinds 1993 maakt het 'padland' onderdeel uit van het Zuiderzeepad. Eerlijk is eerlijk, sindsdien zag de boer aanmerkelijk meer stadters en stappers passeren. Maar hij mag ze de doorgang niet weigeren. Zo vond ook de rechter. Boer Bakker en het Wandelplatform hebben inmiddels de hand geschut en de wandelaar kan weer ongehinderd genieten van het Zuiderzeepad.' **

En misschien dwaalt op dat pad een goede geest.
Je ziet het niet, je loopt door weilanden. Recht van overpad - eeuwen her. Je volgt de bordjes. Zo kwam ik op een door koeien begraasd weiland. Precies in het midden stond ik in angstige verdwazing stil.
Rondom mij had zich een kring geformeerd van wel 1000 koeien. Agressief briesend en mij koeienerend aanstarend. Niemand graasde. Vreselijk, ik verwachtte dat elk moment de horde op mij af zou stormen, in de klei zou stampen.
Ineens een kloek besluit genomen: als dolleman gerend richting boerderij. En ziet, een wonder geschiedde, de koeien weken vreedzaam uiteen. Gedankt de goede geest, toen.
Maar ja, toch iets anders dan de Heilige Geest.

Veel commotie gene zijde van de Oceaan omtrent de Evolutietheorie versus religie. Toch is een zingevend verband te leggen, las ik:

'We beginnen nu in te zien dat ook religie onderdeel uitmaakt van het evolutionaire proces. Vóór de geïnstitutionaliseerde godsdienst bestond wat ik volkse religie noem, of stammenreligie. Het verschil tussen beide soorten is als het verschil tussen spreken en schrijven, volksmuziek en gecomponeerde muziek. Volkse religie had geen menselijke tussenpersonen en hoeders nodig, het kon volledig op zichzelf staan. In die volkse godsdiensten konden de memes(het culturele equivalent van genen) zich zonder bewuste bemoeienis door gemeenschappen verspreiden. Maar net zoals de wilde dieren gedomesticeerd werden, werden ook deze wilde memes getemd en bewust geherdefinieerd.'
(Filosoof D.C.Dennett - Bas Heijne-interview-NRC-07-05-05)

Wij doorleven volgens Dennett als mensensoort religie, metafysische overtuigingen in opeenvolgende vormen. Evolutietheoristen hoeven dus niet te strijden tegen religie of andersom. De vorm is immers niet bepalend voor inhouden. Waarom zou ik niet in het Scheppingsverhaal kunnen geloven en ook in de Evolutie van de Mens als soort? Zo begrijp ik dit.

Dat is nou mijn Pinksterwens: dat wij voldoende geest en gezond verstand hebben om in te zien dat dogma's onnodige strijd geven. Volgens mij kan meneer Dennett ons daarbij helpen.
Om niet bang te zijn. Voor elkander's woorden.

-------------------------------------------------------------
*Voor informatie Pinksteren in het Katholicisme: www.pinksterfeest.nl
**www.meertens.KNAW.nl Meertens Instituut voor Volkenkunde .
***Wandelpaden Holysloot door Diederik Mönch. NIVON organisatie natuurvrienden van goede gezindte. www.pz.nl/nivon Met eigen huizen en campings waarin je heerlijk vrij verantwoord natuurlijk kunt verkeren..



 

feedback van andere lezers

  • Hoeselaar
    In één woord KNAP ! Dit is geen verhaal als zodanig maar ik vind de bijgehaalde informatie goed passend in dit geheel
    suasso: dank je Hoeselsaar - en vrolijke pinksterdagen
    gr
    suasso
  • ivo
    het is een mooi pamflet geworden ... maar ik mis heel veel ...

    dogma's komen zoals verkeersregels komen als het druk wordt en het respect voor elkaar wegvalt. Van zodra het hulpmiddel het doel wordt, is een dogma een feit.

    Wat me vooral opvalt is dat sommige wetenschappers met zo'n zekerheid iets kunnen verkondigen, zonder dat ze hiervoor ook maar één wetenschappelijk feit hebben, buiten de sluitende visie die ze verkondigen, kunnen ze het niet 'bewijzen', waardoor hun mening haast ook een dogma is geworden, want o wee wie die mening onderuit haalt met een andere 'niet te bewijzen' mening.



    suasso: Dank je Ivo
    Zoals je zult begrijpen begeef ik me niet in discussie maar waardeer je reactie inhoudelijk uiteraard.
    Groet
    suasso
  • gono
    Bedankt, ik heb het Licht gezien hé?
    suasso: Gono - hou het vast
    Ik kom er aan, ik heb een blikvanger:)
    gr
    suasso
  • Henny
    Een leerzaam artikel. Heel graag gelezen.
    suasso: Henny - ja het is soms leuk om je gedachten eens te spiegelen - vind ik ook
    groet
    suasso
  • thijl
    Prima artikel, Pinksteren is echter van oorsprong niet een christelijk, maar een joods feest. Zie ook Deuteronomium 16:10.

    Pinksteren is een andere vorm van het joods 'wekenfeest'.
    suasso: dank je thijl
    over de herkomst zijn meerdere versies
    gr
    suasso
  • rinus
    Ik heb je verhaal gelezen en in Holysloot ben ik uiteraard wel eens geweest, alleen dat pad naar de IJsselmeerdijk ken ik nog niet. En wat het Pinksterfeest betreft, houd ik het er maar op dat op het Pinksterfeest de Kerk van Jezus werd geplant op aarde, en waar van uit het Evangelie wordt verkondigd, tot op de dag van vandaag, groeten rinus

    suasso: merci rinus - dat pad is echt de moeite waard! Bij het kerkje rechtsaf.
    groet
    suasso
Er zijn bezoekers online, waarvan leden: .