writehi(s)story Passie voor schrijven
home   wat is writehi(s)story?   bladeren   uitgeven   gezamenlijke publicaties   boekenwinkel   manuscriptanalyse   inschrijven   contact   
top 10   wedstrijden   forum   hulp   
 
naam:  
pass:  


wachtwoord vergeten?
 
 

Volg ons op facebook

Ga naar chat

< terug

Betere leesbaarheid

Geslachtsverandering

door eric



Ik heb me vaak afgevraagd hoe het zou zijn, van geslacht te veranderen.

Niet lichamelijk, bedoel ik - nee, dat niet. Ik ben best tevreden met de ingrediënten die mij ten deel vielen, al heb ik bij sommige onderdelen de indruk dat een grote onderhoudsbeurt op handgeklap zou onthaald worden.

Nee, ik dacht eerder aan een geestelijke geslachtswijziging.

Zoals ik in de nota al verklaarde (doch ik herhaal het graag in dit stadium van het verhaal voor diegenen die geen nota's lezen en of net daardoor achteraf zouden geschokt zijn) : alle namen zijn zonder uitzondering lukraak gekozen en elke overeenkomst met leden op deze Site is louter toevallig.

Maar ik dwaal af.

Wat mij, sinds ik deze stek ontdekte, steeds geïntrigeerd heeft is het profiel van zijn leden. Ik denk dat, net als ik, de meesten onder ons als vanzelf - haast automatisch - een foto kleven op het profiel en voor zichzelf beslissen hoe die schrijver/schrijfster er uitziet - of beter gezegd, zou moeten uitzien.

Stel, je heet Bob. Of Tarzan of Joseph. De naam doet er niet toe, maar met zo'n naam zullen de bezoekers je automatisch aanvaarden als een mannelijk specimen. Of je nu gedichtjes plaatst die stuk voor stuk getuigen van heldenmoed, of verhalen waaruit je grote liefde blijkt voor de kruisvaarders die de vluchtende maagden achterna zaten, alle reacties die je ( eventueel ) ontvangt zullen je zonder discussie onderbrengen in de mannelijke categorie.

Maar wat, als je nou toevallig een meisje bent ? Je wilde 's "anders" doen en je koos een pseudoniem uit de mannelijke voorraad. Je schreef een erotisch verhaal over een knappe blonde macho. Verhaal van de dag, een dik rood uitroepteken en iedereen gaat je plotseling feliciteren !

-Knap verteld ! Fictie of niet ?
-Prima verhaal, Joseph ! Dit heeft ballen !

Prima voor Joseph, maar hoe moet het verder met betrekking tot die ballen ? Delicaat is, dacht ik, een niet onterecht woord hier. Je kan de enthousiastelingen moeilijk gaan vertellen dat Joseph in feite een Josepha is. Dat dit soort reacties niet zonder (figuurlijke) kleerscheuren kan afgehandeld worden, is wel het minst wat je in zo'n situatie mag verwachten.

En, erger nog, wat als het andersom is ? Je bent een knappe, blonde jongeman maar om 's geinig te doen heb je als pseudoniem gekozen voor Nicki - of Assepoes - of ( in het slechtste geval, bij gebrek aan inspiratie ) Maagd. Je schrijft liefdesgedichtjes. Niet te zwaar op de hand, licht erotisch, net genoeg om niet op de vingers getikt te worden - het doordeweekse ding van een puberale zucht naar liefde, zeg maar.... En prompt verschijnen de duimen en de reacties.

-Tja, die mannen, hé... (met een glimlachend, ondeugend kijkend icoontje.)

Of je schrijft een verhaal waarin de krachtige noodkreet van een niet-zo-braaf-meer blonde wellusteling meedogenloos onder de hamer komt...

-Inderdaad, Assepoes, hij verdient niet beter. Sterkte... (met een icoontje waarbij de knuffels en kussen koortsachtig uitgedeeld worden.)

Je kan natuurlijk een neutraal "Dankjewel" plaatsen maar dan kan je een heleboel verontwaardigde reacties verwachten. Die stoere jongelui hebben hun feedback niet zonder reden geplaatst en verwachten op hun beurt een minimale hoeveelheid aan knuffels en kussen in ruil. Voor de buitenwereld ben je dan misschien Assepoes, maar als Tarzan geef je niet graag frivole suggesties, lijkt me een logische aarzelende gemoedsgesteldheid.

Misschien dat ik die geslachtsverandering toch maar even ga uitstellen...


© eric


Nota:
Alle namen zijn lukraak gekozen en elke overeenkomst met leden op deze Site is louter toevallig… hoop ik…

 

feedback van andere lezers

  • remy
    Kom eens naar een bijeenkomst van W-H leden.
    eric: Heb ze allebei meegedaan, Wim... Eerder magere opkomst, dus analyse was niet representatief, hihi...
    Dank voor tip, desondanks...
    Groetjes!
  • Ghislaine
    Helemaal eens met remy.
    eric: Eensgezindheid in de rangen dus... Heb ik graag.
    Dank voor het lezen!
  • aquaangel
    ik vind het een prima stukje




    een kus van van een niet-zo-braaf-meer blonde aquaengel :O


    eric: Dat mag. Bedankt, ook voor de kus, stout blondje...
  • cehadebe
    Erg aktueel, ik ben een beetje lui. en dacht ook dat Vladimier een man was. Meer door de stevige kritieken, maar toch. Heel leuk geschreven trouwens
    eric: Is in feite al een "oudje" in een aktueel kleedje, maar ik ben blij met je reactie... Over Vladimier kan ik me niet uitspreken...
  • thiefenthal
    Je verhaal is op het einde net niet ontspoord tot een drama. Nog enkele suggesties voor pseudoniemen: noorvrouw; terrien; aardbewoon; van schuilhuyze; opperlander. De uitschuiver die je hier zou kunnen gemaakt hebben, heb je ons en jezelf onthouden. Wordt dit dus vervolgd en zo ja, waar?
    eric: Geen angst, thiefenthal. Ik ben een fervente Tirol-fan: bergwandelingen in de zomer en de hele dag/week langlaufen in de winter. Ik hoed me dus voor uitschuivers...
  • lin
    Duimen, uitroepteken, Verhaal vv Dag, Lijkt wel of ik op de verkeerde site zit ;)
    Leuk geschreven met een goede dosis humor!
    eric: Klopt, lin. Het stond eerder op een andere site, vandaar de schoonheidsfoutjes. Ik wilde ze echter behouden als een soort zoete wraak.
    Was leuk je te ontmoeten...
  • SabineLuypaert
    grinnik, je habt volledig gelijk, waarom zou ik me niet BILL noemen he, ben er in feite wel stoer genoeg voor toch? hahaha heerlijk stukje
    eric: Of Lech - of Gitte... hm...
  • Henny
    Ik blijf gewoon mezelf en daar ben ik tevreden mee. Leuk stukje!
    eric: Jezelf blijven is inderdaad belangrijk in het leven, alleen - soms verlang ik er naar er 's een seconde of twee uit te springen...
    Dank voor het leuk vinden, Henny!
Er zijn bezoekers online, waarvan leden: .