writehi(s)story Passie voor schrijven
home   wat is writehi(s)story?   bladeren   uitgeven   gezamenlijke publicaties   boekenwinkel   manuscriptanalyse   inschrijven   contact   
top 10   wedstrijden   forum   hulp   
 
naam:  
pass:  


wachtwoord vergeten?
 
 

Volg ons op facebook

Ga naar chat

< terug

Betere leesbaarheid

l'Enfer in Parijs

door Liseuse

L'ENFER de la BIBLIOTHEQUE. Eros au secret.

' t Zijn allemaal vuile boekskes' zou Boontje (L.P.BOON) ze genoemd hebben.
In 1876 waren er 620 titels, in 1983 was het aantal opgeklommen tot 1700. Dat is ongeveer 10 werken per jaar. De meest schunnige teksten en pornografische afbeeldingen in boeken die er soms uitzien als bijbels en missalen. Hoe braver de omslag, hoe pikanter de inhoud.
Maar, gij die kuis zijt van geest, vreest niet...deze bronnen des verderfs liggen veilig opgeborgen in l'Enfer' van de Bibliothèque Nationale de France site François Mitterand in Parijs.
In 'une cachette du département des imprimés dont les conservateurs ont seuls la clef'.
Velen zouden er maar wat voor over hebben om het 'Sesam open u' te kennen van deze grot vol wellust. Alsof het hen een vrijgeleide zou bezorgen voor het openen van vrouwenbenen, want daar komt het voor het grootste deel toch op neer, nietwaar.

Een heleboel formaliteiten en een aanvraag gericht aan 'l'administrateur général de la Bibliothèque national 'zijn nochtans noodzakelijk om af te dalen in deze 'hel'.

Momenteel stelt de bibliotheek echter een keure uit deze titels en gravures tentoon. Speciaal om u te verwarmen tijdens deze koude dagen. Het moet niet altijd Glühwein zijn.

Laat je binnenglijden in deze erotische verzameling. Wat bij vriesweer niet moeilijk is met de gladde houten planken aan de ingang. Word legale gluurder in deze mooi opgestelde en overzichtelijke tentoonstelling van vaak illegale uitgevers.

Ontdek er 'Thérèse Philosophe' waarin een jezuïet een dienstmeisje diets maakt dat het orgasme een goddelijke ervaring is. Wie geeft hem ongelijk? Of het daardoor niet zondig is, zoals de eerwaarde haar influistert, moet ieder voor zich uitmaken.

De spotprenten zijn grotesk. Echt Kamagurkistan. Wanneer de ene piemel de andere neukt, of wanneer een 'zizi' vastgebonden ligt met kleine mensjes die over hem heen klimmen, geef toe, dat is toch sprookjesachtig. Je denkt zo aan Gullivers reizen van Jonathan Swift. Zo zie ik de afbeeldingen het liefst, als je er kan mee lachen.

Tarieven uit 1900 voor wellustige diensten lijken bij nader inzicht iets minder leuk te zijn wanneer er ook een prijs is bepaald voor 'kinderarbeid'.

De reclame gemaakt door de dames die destijds onder de Tuilerieën hun slag probeerden te slaan staat over een volle muur uitvergroot. Dames op leeftijd boden hun diensten en kennis gratis aan, van vrijwilligerswerk gesproken....
Er bestond zelfs een gids met de beschrijving van de hoeren.
MARIE, groot en blond, bleek gezicht, rotte tanden...3 pond. Bij afdingen 1 pond 4 cent.
JULIE, donkerharig en redelijk mooi, grote tieten, doet alles....6 pond (1 pond Tournois = 20 sous)
Dit vind je niet terug in de 'Guide du Routard', noch in 'Het Andere Parijs'.

Indien je ouder bent dan 16, ben je welkom op deze tentoonstelling die nog loopt tot 2 maart 2008.
11 Quai François Mauriac (13°)
M° Quai de la Gare
00 33. 1. 53.79.59.59 of 33. 1. 53.79.53.79 (voor het geval u een aanvraag wenst te doen om nog dieper door te dringen in deze materie). Ingang : 7 Euro (het raadplegen van de stukken verloopt momenteel, naar het schijnt, iets soepeler - enkel ter plaatse in te kijken)

Cet Enfer est pour les imprimés ce qu'est le Musée secret de Naples pour les antiques.



 

feedback van andere lezers

  • jbrouns
    Interessante sluikreclame :-)
    Grts.
  • commissarisV
    Of hoe je boeiend een documentair stukje schrijft...met veel 'graagte' gelezen! Mooie beeldspraak!!
Er zijn bezoekers online, waarvan leden: .