writehi(s)story Passie voor schrijven
home   wat is writehi(s)story?   bladeren   uitgeven   gezamenlijke publicaties   boekenwinkel   manuscriptanalyse   inschrijven   contact   
top 10   wedstrijden   forum   hulp   
 
naam:  
pass:  


wachtwoord vergeten?
 
 

Volg ons op facebook

Ga naar chat

< terug

Betere leesbaarheid

rampstudenten in Vlaanderen

door pisatelj

Mijn naam is Willem. Ik ben 21 jaar en zit in mijn derde jaar Slavistiek. Tot voor kort was ik een bijzonder brave, vlijtige en punctuele student. Daar kwam verandering in toen ik de positie van Scriptor - chic woord voor hoofdredacteur van een studentenblad met een oplage van minder dan 100 exemplaren- aanvaardde binnen mijn studentenvereniging. Toen ik ook nog eens een stormachtige relatie begon met mijn onderbuurvrouw, kwam het studeren helemaal op een laag pitje te staan. Graag schets ik jullie een doorsnee dagje uit mijn vrolijke studentenbestaan.

7u00: Ik word wakker bij het geluid van het BBC-nieuws. Er zit zo veel storing op dat ik niets versta buiten 'this is the BBC'. Ik maak havermout klaar. Ik heb mij laten wijsmaken dat je daar actiever van wordt. Van mijn pa mag ik nochtans niet zoveel melk drinken. Mijn moeder is gewiekster. Moeders blijven vrouwen. Zij beveelt mij het omgekeerde van wat ze wil bereiken.

7u45: Ik heb net dertig minuten verloren door tien keer naar 'Here she comes' van Nirvana te luisteren. Bij dat nummer zie ik een klassieke schoonheid voor mij. Escapisme is mijn hobby.

8u30: Ik ben niet de eerste in het pc-centrum van mijn faculteit. Een onheilspellend papiertje waait mij een welkom toe: het printen gaat weer enorm traag vandaag. Het pc-centrum sluit vandaag overigens 'uitzonderlijk' om 16u30. Wanneer is dat eens uitzonderlijk niet het geval?

10u10: Ik heb mezelf en mijn prominentste redactielid ervan weten te overtuigen dat ik een sukkelaar ben wat computers betreft. De lay-out van ons studentenblaadje zal het geweten hebben.

11u15: Internet weet mij niet te melden hoeveel Russen er meevochten in de Amerikaanse burgeroorlog. Mijn prominentste redactielid noemt mij 'kindje'.

12u45: Ik leen een balpen van een mede-presidiumlid dat ook al beroepshalve een universiteitscomputer in beslag neemt. Met een glimlach overhandigt ze mij het kleinood.

13u05: Ik zit op een vensterbank, in de gang waar ik straks les heb. Met de geleende balpen maak ik het huiswerk voor mijn keuzetaal. Mijn passerende leraar grijnst bij de ontdekking van mijn nalatigheid.

14u05: Ik klop de resten van vier mattentaarten van mijn huiswerk. Mijn leraar neemt het resultaat in ontvangst.Fronsen heeft hij opgegeven. We mogen plaats nemen aan onze lessenaars.

14u25: "Niet te heel erg", zeg ik als de leraar vraagt of ik mij verveel.

14u35: Mijn tweede taal zit duidelijk erg ver. Helemaal in het land van herkomst om precies te zijn.

15u30: Pauze. Ik laat de Amerikaanse in mijn klas pseudo-poëtische rommel van mijn hand lezen. Zogezegd om mijn Engels te checken. "I don't know about you, but I'm blushing", zegt ze als ze mijn gekrabbel dichtvouwt. Ik bloos alleen als ik iets politiek corrects schrijf.

15u46: Mijn buurvrouw vertelt mij over haar ervaringen op Erasmus.

15u47: Mijn leraar wijst er op dat er les aan de gang is.

15u49: Ik had hem de eerste keer niet verstaan.

16u 14: "Onnozelaar!" Mijn buurvrouw reageert weinig enthousiast als ik blijf insinueren dat ze een boon heeft voor onze onderwijzer. Die laatste weet niet wat hij denken moet van de klassfeer vandaag. Dat krijg je als vijfentwintig procent ervan de nar uithangt.

16u 59: Iedereen een leuke week!

17u11: Ik rijd door de Overpoort. Dat is een populair café dat voor straat speelt. Uitladende brouwers maken deze buurt er niet gezonder op. Vooral niet als er een dagdromer in bijna-roestoestand doorheen slingert.

17u12: Als je fietsslot openvalt en zich tussen je wiel wurmt, komt je fiets tot stilstand.

17u17: Als je vijf minuten lang je slot van tussen je spaken probeert te wrikken, kijkt heel de Overpoort mee.

17u23: Ik bereik zowaar levend mijn kot. Ik maak onze postbus leeg. De reclame gooi ik waar hij hoort: op het papieren tapijt dat onze gang dat studentikoze tintje geeft.

17u26: Zeven fietsen raken niet in een oude keuken die dienst doet als berging.

17u33: Enig geweld maakt veel mogelijk.

17u37: Ik eet boterhammen met pindakaas. Ik heb mij laten wijsmaken dat je daar actiever van wordt.

17u39: Ik schrijf in mijn privé-dagboek dat ik nogal beïnvloedbaar ben.

17u42: Ik sla mijn leerboek Russisch open.

17u44: De biologiestudent van boven ramt net niet zijn stalen vuist door mijn deur. Hij is dol op klimmen en zeilen.

17u45: Mijn bovenbuurman is zo goed geweest zijn klasgenote mee te brengen. De dame in kwestie lijkt het archetype van vrouwelijke schoonheid.

17u46: Ik overdrijf graag.

17u48: Haar twee verdrinkingspoelen van ogen doen mij duizelen.

17u55 Ze drinkt Passoa met een rietje en leest over zichzelf in een kladschrift van mij. Rietjes maken sneller dronken, weet ik van een andere biologiestudente.

19u35: Mijn bovenbuurman vindt het tijd om op te stappen.

19u 40: De klasgenote verdwijnt met blos op de wangen. De tweede die we vandaag rode wangen bezorgd hebben.Als er iemand de tel wil bijhouden.

20u11: Mijn prominentste redactielid heeft een liedje gecomponeerd 'I like your lenses'. Niet mijn lenzen, die van een meisje. Pluspunt wel.

20u32: De zanger stribbelt tegen als ik hem aan de deur zet.

20u46: Mijn onderbuurvrouw wenst een pannenkoekenavond te laten plaatsvinden. Op mijn kot.

20u59: Alle kotbewoners zijn uitgenodigd.

21u10: De biologiestudente van boven krijgt haar pot appelmoes niet open.

21u17: Geklop aan mijn deur. Handboek Russisch raakt de grond, mijn meetlat de kleerkast en mijn pen het raam. "Scheelt er wat?"

21u55: Ik weet nu alles over boomkikkerpopulaties in de lage landen.

21u59: Ik krijg het niet over mijn hart de toch wel boeiende flapuit buiten te kuisen. "O Bolanus was ik maar een driftkop zoals jij!" Amen, Horatius, amen.

22u25: De biologiestudente van mijn verdiep is uitverteld.

22u33: Het handboek Russisch omvat meer dan de titelpagina.

22u45: Mijn tijdelijke wederhelft arriveert. We komen niet overeen, maar we begrijpen elkaar. Zij is veel te realistisch. Ik bedoel, als ze nou tenminste deed alsóf we altijd samen zullen blijven. Als je de waarheid geen geweld wilt aandoen, moet je ook geen relatie beginnen.

22u46: Ik kalmeer. Ze heeft een fles wijn bij.

22u47: "All my life" van the Foo Fighters dreunt door de boxen. Zoek zelf uit over welke sappige bezigheid deze song handelt.

23u30: Een aflevering 'In de Gloria' later.

0u14: "De muziek mag uit, hoor."

0u55: "Ik lig graag met jou."

1u10: Slapende arm niet slaapbevorderlijk.

1u25: Aangename oplossing.

2u35: Zeer aangename oplossing.

4u15: Standaard mondeling-examen-nachtmerrie.

4u17: Wakker met een schreeuw.

4u20: Uitgebreid tot bedaren brengen.

5u05: Hebben muggen een biologisch nut?

6u15: Bovenbuurman snurkt door het plafond heen.

6u25: Applaus voor zijn lief en haar welgemikte stomp tussen zijn ribben.

6u31: Dood aan alle muggen!

6u45: Zzz…

7u00: 'This is the BBC' Waar is de havermout?

 

feedback van andere lezers

  • yrsa
    in heb begin heel pakkend en zelfs met een soort van heimwee gelezen... later (op de avond) vond ik het iets te langdradig en chaotisch worden.
    Het eind vond ik overigens wel weer steengoed!!
    pisatelj: Ik lees net je profiel. We hebben een hekel aan de zelfde dingen en ik ben hardnekkig in het uitstellen van vervelende dingen (erg slechte gewoonte) en ik heb de zelfde voorkeur voor luide muziek.

    Merci voor de reactie in elk geval!
  • Peerke
    Van 0.55 naar 0.10 vind ik wat verwarrend
    pisatelj: Goed punt!
  • Mistaker
    Eens met Yrsa (behalve de heimwee, die heb ik naar andere onderdelen ervan). Wel origineel en humoristisch.

    Groet,
    Greta (met onverwachte wending bedoelde ik: een gebeurtenis die de lezer opeens als het ware wakkerschudt, iets wat je totaal niet aan ziet komen. Maar da's een persoonlijke voorkeur hoor.)
    pisatelj: Merci, tis trouwens een tamelijk correcte weergave van een doorsnee 'studeerdag' uit mijn studentencarrière

    Groeten,

    William
  • verf
    15h11: ik moet kotsen

    pisatelj: 15u12: ik krijg vreemde feedback, maar beter vreemde dan geen
Er zijn bezoekers online, waarvan leden: .