writehi(s)story Passie voor schrijven
home   wat is writehi(s)story?   bladeren   uitgeven   gezamenlijke publicaties   boekenwinkel   manuscriptanalyse   inschrijven   contact   
top 10   wedstrijden   forum   hulp   
 
naam:  
pass:  


wachtwoord vergeten?
 
 

Volg ons op facebook

Ga naar chat

< terug

Betere leesbaarheid

heel af en toe kan het ook zonder seks: een vriendin

door pisatelj

Ze is jong, ze is vrouw; fier en heetgebakerd, en soms toch zo voorzichtig en zo verdraaid piekerend, in zo'n mate dat je het ongewild grappig gaat vinden. Ze heeft veel bekijks, benijdend vonkende blikken van vrouwen, en die andere blikken van heteroseksueel manvolk, ze heeft doorzettingsvermogen, doet graag gezellig en past goed op zichzelf.

Z'is mijn vriendin -iets waar verder eigenlijk geen woorden aan moeten vuil gemaakt worden, want 't is zo ook duidelijk- en ik amuseer mij rot met haar. Wij babbelen nachtenlang, op mijn zenuwen werkt ze nooit. Ze maakt mij aan het lachen of ze wil of niet.

Ik hoor dat ze er zo goed uitziet, ik zeg: dat zal wel, ik zie andere dingen. Ik zie hoe ze met meer smaak eet dan anderen dat doen, hoe ze meer geniet van een drankje, hoe ze spint als het knus wordt, hoeveel rekening ze houdt met anderen, zelfs met anderen die helemaal niet zo veel consideratie verdienen, hoe gesteld ze is op wie haar dierbaar zijn. Ik hou van haar meisjesachtige redeneringen, van haar onverwacht grote wilskracht en onbedoeld grappige uitspraken.

't Is geen kneusje, verre van een kasplantje, ze kan tegen een stoot en ze geeft mij zelf wel eens een stoot. Opvliegende meid wel, daar moet je niet aan twijfelen. Voor mij is ze geen porseleinen kopje en ik zou het beledigend vinden voor haar, als ik haar zo zou behandelen. Ze durft wel eens de dwingeland uithangen, maar wat is ze lief als ze voor dictator speelt.

Ik zeg haar alles, 'k stop niks weg, vind niks uit om haar te imponeren en we kletsen de tijd weg als de grootste viswijven. Ik ben geïnteresseerd in haar leven en ik hoef haar niet af te lebberen ter begroeting, wij zijn maten, zij en ik, formeel gedoe als afscheidkussen laten we, tussen ons, graag achterwege.

Wij spannen samen wij, wij verzinnen altijd wel iets en op gesprekvlak kennen we geen schroom. We hebben rituelen, we zijn er al mee vergroeid. Ze gooit mijn horizon open, behoedt mijn stoute, hebberige ziel van tal van kwaden, of probeert dat althans. Ik laat boeken en cd's op haar regenen, ze ziet maar, wat ze er van vindt. Deze leeft, deze wil proeven van het leven, met een gezonde intuïtie voor dosering.

Ze heeft de sleutel tot de zwartste kamertjes van mijn wezen en wellicht het beste totaalbeeld. Wat een geluk dat ze ook nog discreet is. Ze is ontvankelijk, is niet gauw geshockeerd en o zo nieuwsgierig. Ik lees wat er zich afspeelt achter die ogen van haar en ik denk dat anderen daar een heel pak minder in slagen. Voor complimenten wil 'k haar behoeden, dat verweekt alleen. Wij vleien elkaar niet, God beware ons van het vuile vergif der vleierij. Z'is mijn vriendin en wij verstaan elkaar en wat nog meer is: wij amuseren ons, bééstig.

Had iedereen maar zo een vriendin.

 

feedback van andere lezers

  • Liesje
    het is inderdaad zo zalig fijn om zo'n vriend(in) te hebben... graag gelezen!
    pisatelj: vind ik ook ja
  • Mistaker
    Ik heb ook zo'n maat (man). Een groot voorrecht!
    Heel graag gelezen.

    Groet,
    Greta
    pisatelj: Das inderdaad een groot voorrecht!
  • thiefenthal
    1. Kasplantje geen kast (zet een plantje in een kast, het overlijdt)
    2. Publiceren op internet vergt meer spatie tussen de tekstblokken.
    3. Ik heb het geheel gekopieerd en elders geplakt, aldaar gelezen en goed bevonden. Nu nog een betere titel en het wordt uitstekend.
    pisatelj: die titel is maar pro forma, want het is een extract uit een roman

    merci voor de tip ivm kasplantje

    zal letten op die spaties.

    Zinvolle feedback, merci
  • liesj
    super
    pisatelj: Merci merci
  • hannah
    Deze... vind ik ook wat raar geformuleerd, klinkt heel materieel,alsof je het niet over een mens hebt. Begrijp dat je het deed om te benadrukken maar misschien moet je daarvoor toch een andere vorm bedenken.
    Verder wel boeiend geschreven. Je zal haar maar zijn en zo'n loflied op jezelf mogen lezen. .....

    Toch een beetje vleierij??
    pisatelj: Was allemaal erg gemeend toen ik het schreef.
  • dichtduvel
    Zo te lezen heeft ze meer dan een paar voordelen, mooie lofzang, grtz, j
    pisatelj: zeg dat wel. Prachtvrouw.
  • zwartkopje
    Wow... je laat het haar zeker niet lezen ? hihi!

    =>Deze leeft, deze wil proeven van het leven (klinkt nogal afstandelijk, vind ik. Zou je niet kunnen schrijven: ze leeft, wil proeven van het leven

    Of heb je expres deze gebruikt omdat je al teveel 'ze' hebt staan in je tekst?

    groetjes,

    zwartkopje
    pisatelj: je hebt gelijk wat die deze betreft.

    Komt omdat ik wil benadrukken dat ze anders is dan anderen.

    Ze heeft het wel gelezen en ze was er bijzonder door gecharmeerd, zei ze.
Er zijn bezoekers online, waarvan leden: .