writehi(s)story Passie voor schrijven
home   wat is writehi(s)story?   bladeren   uitgeven   gezamenlijke publicaties   boekenwinkel   manuscriptanalyse   inschrijven   contact   
top 10   wedstrijden   forum   hulp   
 
naam:  
pass:  


wachtwoord vergeten?
 
 

Volg ons op facebook

Ga naar chat

< terug

Betere leesbaarheid

Kluns de keukenhulp (2)

door pisatelj

De prinses merkte zelf weinig van al die drukte om haar persoon. Ze groeide zorgeloos op in het gezelschap van niet één, maar wel vijf kamermeisjes die onderling concurreerden om de prinses op haar wenken te bedienen, haar te baden, haar haren te vlechten, voor haar te zingen of om leuke spelletjes voor haar te bedenken.

Elke dag kreeg ze les van verschillende leraren en leerde alles wat zij nodig zou hebben om later een voortreffelijke echtgenote te zijn. Ja, de koning bereidde haar voor op een schitterende toekomst. Zij leerde verschillende talen spreken, allerlei ingewikkelde danspassen werden haar aangeleerd en zij leerde ook harp spelen. Bovendien kreeg zij alle mogelijke interessante weetjes mee, vooral kennis over mythes en geschiedenis en vreemde culturen, opdat zij later een hoogst onderhoudende gesprekspartner zou zijn, niet alleen voor haar echtgenoot zelf, maar ook voor diens belangrijke gasten.

Banale, huishoudelijke taken leerde zij niet. Het was zelfs zo dat zij geen handarbeid mocht verrichten. Zo'n zaken diende zij niet te kennen, want daar stond zij als koningsdochter boven. Prinses Ribica groeide op in een veilige, beschermende omgeving, haar kindertijd vervloog zonder één vuiltje aan de lucht. Alleen miste zij uiteraard haar moeder.

Elke dag vroeg zij haar vader om haar te vertellen over de koningin die haar het leven schonk. Een verzoek dat de koning graag inwilligde, ook al viel hij uiteindelijk noodgedwongen in herhaling. Maar de prinses raakte het nooit beu om te horen dat zij de zelfde prachtige donkere kijkers had als haar moeder, dat zij net zo sierlijk bewoog, krek de zelfde nachtegalenstem had en net zo lief, intelligent en ingetogen was als haar goede moeder. Bij die woorden leek het wel alsof er een knus vuurtje begon te branden in het buikje van de prinses en als vader zo aan haar bed zat 's avonds en wegdroomde bij het geluid van zijn eigen stem, dan sliep zij de diepste, meest verkwikkende slaap.

 

feedback van andere lezers

  • SabineLuypaert
    dit lijkt me een meer beschrijvend deel, een aanleidng naar meer sprookjesachtige sferen denk ik (hoop ik)
    blijft volgen dat wel (smile)
    pisatelj: wegens te weinig reacties publiceer ik het hier niet verder. Tis ook nogal lang, 17 pagina's ondertussen. Kan het u wel doormailen als het af is, als ge wilt.
Er zijn bezoekers online, waarvan leden: .