writehi(s)story Passie voor schrijven
home   wat is writehi(s)story?   bladeren   uitgeven   gezamenlijke publicaties   boekenwinkel   manuscriptanalyse   inschrijven   contact   
top 10   wedstrijden   forum   hulp   
 
naam:  
pass:  


wachtwoord vergeten?
 
 

Volg ons op facebook

Ga naar chat

< terug

Betere leesbaarheid

Extract uit het dagboek van een stalker

door pisatelj

6u30 Liese ontwaakt, want het licht gaat aan in haar kamer. Waarom is ze vandaag zo vroeg uit de veren?

6u42: Ik dacht dat ik ontdekt werd, hier in de haag achter deze riante villa, met tennisplein, olympisch zwembad, sauna en landingsplaats voor helikopters, plus een aangebouwde home voor gevluchte Oost-Europeanen (dit is allemaal schromelijk overdreven! Liese wooont in een zeer bescheiden woning!, noot van je vader), maar het was slechts een kat die nog meer geschrokken was van mij dan ik van haar. Zie, Liese is al de ochtendlucht ingedoken, op weg om haar drie ezels te voederen.

6u46 Liese spreekt met de ezels. Ik kan niets horen vanuit mijn positie. De kat is net even teruggekeerd, zonder vrees deze keer en beet zich stevig vast in mijn arm. Ik wilde het uitschreeuwen van pijn, maar ik wilde Liese niet alarmeren, dus zei ik bij mezelf: "pijn verbijten, vent, pijn verbijten." De kat is afgedropen. Ik heb teruggebeten.

6u49 Liese is nog steeds druk in gesprek met de ezels. De ezels eten. Al dan niet smakelijker. Liese aait hen liefdevol over hun snuit.

6u51 Moet ik mij natuurlijk middenin een mierennest zetten. De jeuk is ondraaglijk. De pikkende beten veeltallig. Ik kan mij geen driftig gevloek ter verlichting permitteren, want Liese schrok al op toen de kat in gekwelde furie uit de haag stoof.

7u03 Liese is een eindje gaan joggen. Ik schrijf nu vanop de fiets waarmee ik haar vanop afstand volg. Dit verdomde kreng van een vélo piept en kraakt dat het geen naam mag hebben en Liese keek al tweemaal achterdochtig om. Ik heb mijn kalmte kunnen bewaren en ben nonchalant zonder handen beginnen fietsen, armen achter het hoofd, fluitend. Liese lijkt gerustgesteld, maar houdt er wel flink het tempo in.

7u05 Ik ben in de gracht gereden. (Een logische verklaring voor de waterschade die het notieboekje klaarblijkelijk gelden heeft?, noot van je vader) Liese heeft zich omgedraaid en heeft gevraagd of ik hulp nodig had. Ik was volkomen in de war en ik zei dus: "Nee nee, bedankt. Dat is vriendelijk." Toen is ze gauw weer verder gejogd. Ze bloosde.

7u23 Ik ben terug naar haar huis gereden en heb mij verschanst achter de vuilbakken die buiten staan. Het zal wel niet meer lang duren voor ze aankomt.

7u 34 Liese is even aan het uitbollen en staat te stretchen.

7u43 Liese is waarschijnlijk aan het douchen.

7u46 Ik wacht tot ze de voordeur uitkomt.

8u09 Liese is er nog een vuilzak komen bijzetten en om ongezien te blijven ben ik vliegensvlug in de GFT-bak gedoken. Het ruikt hier naar rotte tomaten en gistende bananenschillen. Ik krijg het benauwd.

8u11 Ik kijk door een spleet onder het deksel naar Liese die op een meter van mij haar schoenveters zit te knopen.

8u12 Ik hoor de vuilkar naderen. Liese blijft maar in de weer met haar veters. Ik kan geen kant op.

8u14 Ik voel dat ik van de grond gelift word.

8u21 In der haast ben ik uit de GFT-bak kunnen springen. Zowel Liese als de mannen van de vuilkar schrokken zich een hoedje toen er opeens een kerel uit die stinkbak gesukkeld kwam. Heb het meteen op een lopen gezet en zit nu in een boom. Ik denk niet dat Liese mij herkend heeft als de fietser die haar net nog volgde tijdens het joggen. Ze bloosde wel.

8u11 Ik ben aangevallen door een ekster die vond dat ik te dicht bij haar nest kwam. Dit doet mij de wijze woorden van mijn grootmoe zaliger herinneren: "In april kennen alle lieve diertjes een agressieve gril." Ja, ik kan er ook niks aan doen dat mijn grootmoe niet welbespraakter was.

8u24 Liese gaat voorbij onder mijn tak, die verontrustend ver begint door te buigen, merk ik nu. Ze gaat zeker en vast naar het station.

8u34 Ik ben uit de boom gevallen. Liese is komen vragen of ik mij niet bezeerd had. Ik denk niet dat ze mij herkend heeft; mijn kostuum en gezicht zitten helemaal onder de fruitvlekken. Ze keek oprecht bezorgd en vroeg of ik hulp kon gebruiken, maar ik zei: "nee, het gaat wel, dank u zeer" en toen is ze blozend verder gegaan.

8u41 Ik ben de fruitvlekken van mij af gaan wassen in het stationstoilet en heb mijn jasje binnenste buiten gekeerd, plus mijn haar achterover gekamd. Ze kon anders wel eens achterdochtig worden.

8u44 Ik zit op dezelfde trein als Liese, in dezelfde coupé, vlak voor haar. Ik houd mijn krant behoedzaam voor mij. Ik ben verdorie zo zenuwachtig dat zelfs dit geen sinecure is. Ik bibber onbedaarlijk over heel mijn lijf. Je weet toch nooit dat ze wat in de gaten krijgt.

8u47 Ik maak onopvallend aantekeningen. Liese is zo druk iets aan het instuderen dat ze mij zelfs niet opmerkt. Als je 't mij vraagt, gaat het om een toneelstuk. Ze prevelt iets van: "Ik zou je moeten haten, je hebt me niets dan kwellingen bezorgd." De overige passagiers slagen haar ook al gade. Wanneer Liese de belangstelling van de medereizigers opgemerkt heeft, bloost ze.

12u36 We komen aan in Gent. Bij het overstappen ben ik Liese helaas kwijtgespeeld, maar ik vind ze zo wel terug op het perron.

12u39 Liese is te voet op weg naar haar faculteit. Sinds kort fietst ze niet meer naar de les. Reden tot nog toe onbekend.

11u 43 Ze koopt wat lekkers bij een bakker.

11u 46 Ze gaat helemaal niet naar haar faculteit, maar rechtstreeks naar het etablissement bij de naam Backstage. Wat heeft ze daar verloren?

11u51 Ik zit aan de bar. Liese zit met een heel gezelschap aan de voorste tafel. Ik snap er geen barst van. Waarom zit ze niet in de les?En wie is die Pavel waar ze het voortdurend over hebben?

13u01 Het gezelschap gaat er vandoor. Er worden een heleboel muziekinstrumenten versleept. Wat een volksverhuis is me dat?

13u14 Ik heb mij verstopt in de coulissen van de speelruimte.Liese speelt inderdaad in een toneelstuk. De Pavel die zo zeer het gespreksonderwerp uitmaakt, blijkt de regisseur te zijn. Ze zijn aan het opwarmen. Er wordt luidkeels van a-o-e-i-oe geschreeuwd en van loto-leti en boech-baba-bitsj. Satanische bezweringsformules of stemoefeningen? Liese wordt er door de regisseur uitgepikt om het beste van zichzelf te geven. De gordijnen wapperen als ze het na enige stimulans "louder, louder," werkelijk op een schreeuwen zet. Pavel is blij voor het eerst haar echte stem gehoord te hebben. De blos op haar wangen getuigt van haar inzet.

13u16 De acteurs lopen rondjes.

13u19 Liese ligt op een geïmproviseerde bank van twee stoelen. De regisseur is kennelijk zeer tevreden met hoe ze zich daar gepositioneerd heeft.

13u34 Na enkele flitsende dialogen, en minstens even flitsende tussenkomsten van Pavel, komt er vaart in het stuk. Eindelijk is het de beurt aan Liese.

13u37 Ze is over het centrum van het podium geslopen, heeft haar tegenspeler verrast en moet nu een kusscène spelen.

13u38 Alles wordt nog eens overgedaan. Pavel neemt even haar rol over, dit iets minder tot genoegen van haar tegenspeler. De overige acteurs kijken toe met de grootste belangstelling.

13u40 Pavel zegt: "don't look at me like I'm God" tegen één van de acteurs die niet aan de beurt zijn. Vreemd sujet wel.

13u41 Pavel wil passie zien.

13u43 Liese worstelt met haar schuchterheid. Als ze nou eens wat meer vertrouwen had in haar kunnen? Ze doet niettemin haar best, waarop felicitaties volgen.

13u45 Liese bloost. De collega-acteurs voelen duidelijk sterk met haar mee en kijken allen zeer aanmoedigend. Behalve eentje die helemaal verdiept is in zijn krant.

13u47 De krantenlezer ontvangt een strenge vermaning.

13u51 Er wordt lustig gedanst met lakens. Interresant geval.

13u56 Pavel is niet tevreden met sommige dansers. Maar hij zal geen namen noemen, hij zegt: "You, you, you and Mike."

14u33 Godver, krijg nou wat. Ik ben ontdekt door de security, tenminste, naar ik aanneem. Een verdraaid opvliegend kereltje heeft mij aan mijn nekvel buiten gesleept.

15u 46 Ik ben al terug binnengeslopen. Dit keer zit ik onder een tafeltje. Ik zou dit een aardige schuilplaats vinden, ware het niet dat alle acteurs net om dit tafeltje zijn komen zitten om naar de evaluatie van Pavel te luisteren. Lieve hemel, wat een baaldag in het leven van een stalker, euh, ik bedoel, fan van het eerste uur.

16u 11 Er wordt nog lang nagepraat. Ik krijg overal kramp van zo lang gehurkt te zitten. Er zijn lakens te kort. Wie danst er ook met lakens?

16u33 Eindelijk bevrijd. Heb mij terug aan een tafeltje gezet. De serveerster is boos komen informeren of ik nog zinnes was de rekening te betalen. Liese is in gesprek met een stel toogplakkers.

16u44 Het gezelschap blijft maar tateren en spreekt wel van pizza gaan eten, maar verroert helemaal geen vin. De serveerster heeft mij nog steeds kwaadwillend in het oog. Zelfs mijn royale fooi kan dat niet verhelpen.

17u07 Het achttal dat net nog een viertal was, zet koers naar de dichtstbijzijnde pizzeria.

17u21 De groep valt binnen in de smalste pizzeria van Gent.

17u 35 Ik heb ook gauw plaats genomen in deze spelonk van een restaurant.

18u 14 Liese kan goed eten.

18u34 Er wordt afgerekend. Liese staat in twijfel: keert ze huiswaarts of blijft ze?

18u46 Liese kiest voor de lange treinrit huiswaarts.

19u05 Ik ben er opnieuw in geslaagd om in dezelfde coupé als zij plaats te nemen.

19u14 Liese herhaalt in opperste concentratie haar tekst. Zelfs de conducteur durft haar niet te storen, maar foetert mij wel uit, omdat ik geen ticket gekocht heb aan het loket. Hij dreigt met de grootste boete, maar rekent uiteindelijk een klein forfaitair bedrag. Zo gaat het nou altijd. Elke werknemer van de Belgische spoorwegen krijgt een spoedcursus in loze dreigementen. Dat weet iedereen.

19u17 Liese schreeuwt de hele trein bij elkaar: "BUCH, BABA, BITSJ, LOTO-LETI"

19u19 De medereizigers duiken weg in hun lectuur of staren gefixeerd door het venster.

20u 23 Liese is in slaap gevallen en prevelt soezend steeds maar: jojo jojo jojo. Ik begrijp niet goed waarom, maar vermoed dat een jojo als kind haar favoriete speeltuig moet geweest zijn. Het lijkt mij alleszins een plausibele uitleg. Of 't zou al moeten zijn dat ze een relatie heeft met een Jo.

22u14 We zijn terug waar we vertrokken zijn. Liese is thuis. Ik ben kapot van al dat stalken en volg moeizaam Liese die kwiek naar haar huis toe spurt.

22u 34 Haar drie ezels zijn losgebroken en hebben zich verspreid over de buurt.

22u 35 Liese laat een specifiek fluitsignaal weerklinken en het speelse drietal verzamelt zich prompt om haar heen.

22u36: Ik hoor Liese zeggen: "Jullie zijn heel stout geweest en dat is niet fijn. Morgen geen suikerklontje als dessert." De ezels janken beteuterd, maar hebben de boodschap begrepen, voortaan zullen zij wel twee keer nadenken voor zij er van door gaan op de tonen van 'I want to break free' van Queen. Ja, Liese heeft voor elk van haar ezels een I-pod voorzien. Daarvoor is ze dan ook gelauwerd door Gaia. Doch in al haar goedgeefsheid, laat ze zich toch gelden als een streng -maar fair- baasje. En dat weten de drie ezels best te appreciëren.

22u 41: Liese is naar binnen. Ze maakt zich klaar voor het slapengaan en oefent nog heel eventjes voor de spiegel. Als je het mij vraagt, maakt ze vooruitgang.

23u46: Om dit alles te kunnen aanschouwen, was ik helemaal tot boven in de dakgoot geklauterd en als straf voor mijn onstuitbare nieuwsgierigheid, was ik een heel pak sneller terug op de grond dan ooit mijn bedoeling kon zijn geweest. Toen ik met een klap op de grond terechtkwam, vloog Liese's raam vliegensvlug open. Ze vroeg: "Oh hemeltje, heeft u zich niet bezeerd?" "Nee, hoor, ik red het wel, maar toch bedankt." Waarop ik recht sukkelde, het stof van mijn zwaar gehavende plunje klopte en op mijn beurt huiswaarts keerde, vast besloten om de brui te geven aan al dat gestalk. Liese deed voorzichtig haar raam terug dicht, sloot de gordijnen en bloosde.

Waar sommige mensen zich mee bezig houden.

 

feedback van andere lezers

  • Liesje
    inderdaad, waar sommige mensen zich mee bezig houden en toch gebeurt het, geloof me vrij... van mijn part mogen ze allemaal van het dak vallen!!!!!
    pisatelj: hehe, merci
Er zijn bezoekers online, waarvan leden: .