writehi(s)story Passie voor schrijven
home   wat is writehi(s)story?   bladeren   uitgeven   gezamenlijke publicaties   boekenwinkel   manuscriptanalyse   inschrijven   contact   
top 10   wedstrijden   forum   hulp   
 
naam:  
pass:  


wachtwoord vergeten?
 
 

Volg ons op facebook

Ga naar chat

< terug

Betere leesbaarheid

Dag 018.NACHT. door Edgar Hilsenrah

door verf

.

In de film SALÒ, OR THE 120 DAYS OF SODOM gemaakt door Pablo Pasolinie Paolo Pasolini geschreven door Marquis de Sade
Die film ben ik jaren geleden gaan zien in het filmcomplex CARTOENS. Enken verlieten kwaad de zaal ze voelden iets, maar ze begrepen het niet. Het verschrikkelijke aan de film is het toont het zelfgenomen recht van iemand om een andere mens te martelen, verminken, te doden. En dat op de meest verschrikkelijke wijzen. In de film laat heel duidelijk de slachtoffers, de daders, en hun opdrachtgevers zien. Het kwaad heeft een afschuwelijk maar duidelijk herkenbaar gezicht. De slachtoffers zijn kinderen, de daders jonge mannen, de opdrachtgevers diegenen die niks doen maar in die macht over de andere genot vinden.

In NACHT. door Edgar Hilsenrah, heef het kwaad het gezicht gekregen van ons allen. De opdrachtgevers zijn onzichtbaar de daders, de slachtoffers, het kan ieder van ons wezen. Het verhaal speelt zich af in een GETTO waarschijnlijk een waar de schrijver een tijd geleefd heeft. Maar het kan ieder GETTO zijn een Zuid-Afrikaans GETTO, een GETTO in het Midden-Oosten, een Amerikaans GETTO. Het boek toont aan dat de mens zich vastklampt aan zelfs een beetje HOOP. De opdrachtgevers zijn onzichtbaar maar ze bepalen alles. Ze bepalen dat de daders -die U en ik zou kunnen wezen- zelf hun daden plegen. Zich zelfs niet meer de vraag goed of kwaad stellen. Iedereen kan een dader worden, of een slachtoffer.
Het verschil met de film van Pasolini is dat het kwaad geen gezicht meer heeft. De dader kan een kind zijn. Slachtoffers, daders het kan ieder van ons zijn. Seks wordt een gevoelloze commerciële daad. Het leven van familie, vrienden, kennissen, wordt letterlijk gebruikt om te overleven. Tot hoeveel is de mens in staat? Tot hoeveel hardheid moet de MENS in staat zijn om te overleven?

Het is het schitterendste en het meest walgelijkste boek dat ik de laatste tijd gelezen heb.

Vraag het in de bib.
KOOP HET
Uitgeverij IJZER, Utrecht

 

Er zijn bezoekers online, waarvan leden: .